Доступність посилання

ТОП новини

Зимова відпустка на морі? На Лігурійському узбережжі Італії


Рим – Для багатьох із нас морський відпочинок можливий лише у літню пору, коли сяє гаряче сонце і хлюпочуть лагідні хвилі. Це, безумовно, приємніший сезон, але на Лігурійському узбережжі Італії є морський курорт, куди навіть взимку лине маса відпочивальників. Йдеться про місцевість «П’ять земель» Лігурії: п’ять колоритних середньовічних поселень, розкиданих у скелях біля моря. Територія входить до Національного парку-заповідника і занесена до світової спадщини ЮНЕСКО.

Безлюдні пляжі, складені лежаки і закриті ятки з продажу морозива. Це типова картина італійських морських курортів взимку. І як виняток з цього правила сяють п’ять перлин Лігурії (Cinque terre). Завдяки дбайливому ставленню до природи і традицій та розумному плануванню туристичної інфраструктури ці міста не знають сезонного затишшя.

«У вересні-жовтні, скажімо в осінній період, найбільше туристів із Франції та Німеччини. А взимку приїздять численні групи японців і китайців», – говорить співробітниця парку-заповідника Марта Бонфільйо.

Особливі поселення

Містечка з мелодійними італійськими назвами Монтероссо, Вернацца, Корнілья, Манарола і Ріомаджоре формують місцевість під загальною назвою «П’ять земель». Ландшафт приморської території дуже скелястий та урвистий. Багатолітня ерозія води утворила тут різні затоки, бухти і печери. На кам’яних пагорбах, ніби на крутих сходах, розбиті виноградники, оливкові та цитрусові сади.

І ось на цих скелях або в долинах між ними ще дев’ять століть тому притулилися рибальські поселення із яскравими однотипними будинками. Невисокі, у три-чотири поверхи, вони нагадують різнокольорові вежі і мають два входи: головний та запасний, що колись допомагало мешканцям втікати від нападників-сарацинів. Хтось порівнює будівлі із опеньками, які щільно-щільно обліпили скелю над самим морем.

Кручені вузесенькі вулички тишком-нишком приведуть вас до сільської церкви чи на місцевий пляж, і, звісно, до панорамного майданчика, звідки відкриваються розкішні краєвиди на море та усе узбережжя.

Особливе пересування

Популярний пішохідний маршрут – «Стежка кохання», де почуєш мови різних націй світу. Ця мальовнича, вимощена бетоном вузька дорога у скелях завдовжки один кілометр, з’єднує міста Манаролу і Ріомаджоре.

Як ви зрозуміли, потрапити до «П’яти земель» не так просто, якщо мандруєте автівкою. Зручним і поширеним способом пересування залишається місцева залізниця. У зимовий період на гостей чекають знижені ціни і вигідні квитки-карти, які дозволяють економно пересуватися містами пішки i наземним чи водним транспортом. У зимовий період прибутки парку-заповідника складають 20 відсотків річного доходу від туризму.

«Цей квиток-карта включає вартість пішої прогулянки стежками, необмежена кількість поїздок потягом в обидва напрямки обласних міст від Спеції до Леванто. Також із цим квитком можна брати на прокат велосипед», – розповів співробітник національного парку «П’ять земель» Крістіан Разо.

Особливе узбережжя Європи

Не кожний наважиться скупатися у холодному Лігурійському морі, але любителям підводного плавання чи морських екскурсій нудьгувати не доводиться. А якщо випав прохолодний вітряний день, коли море неспокійне, то в кожному з п’яти містечок є ресторани, сувенірні лавки і середньовічні пам’ятки. Попри урбанізацію і наплив туристів вони зберігають історію та устрій життя лігурійського краю.

Територія «П’яти земель» нещодавно увійшла до першої десятки найкрасивіших узбереж світу, за визнанням міжнародного журналу National Geographic Traveler. «Це Італія сто років тому», – пише видання, відзначаючи сумлінну працю місцевого населення, яке зуміло вберегти своєрідність античних рибальських поселень. Експерти туристичного бізнесу підсумовують, що «П’ять земель» – не лише одна із перлин Європи, а й надзвичайний приклад розумного туризму для всього світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG