Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура порушила справу проти побитих опозиціонерів


Київ – Опозиція у Верховній Раді сьогодні домоглася свого. Представник Генпрокуратури поінформував парламент про хід розслідування справи щодо бійки у парламенті 16 грудня. Однак із озвученої заступником генпрокурора Євгеном Блажівським інформації випливає, що винуватцями сутички у Верховній Раді були члени фракції «БЮТ-Батьківщина», а не «регіонали», після дій яких п’ятеро опозиціонерів опинилися на лікарняних ліжках. Відтак опозиція знову залишила сесійний зал засідань.

Блажівський у своєму виступі перед депутатами зазначив, що 20 грудня до Генеральної прокуратури надійшли заяви народних депутатів щодо побиття, які були направлені до прокуратури Києва.

«Приймаючи до уваги наявність достатніх приводів та підстав 21 грудня, прокуратурою Києва порушено кримінальну справу за фактом втручання у діяльність державних діячів з метою перешкоджання ними виконанню службових обов'язків за ч. 2 ст. 344 Кримінального кодексу України», – сказав Євген Блажівський.

Отож, за його словами, «встановлено, що 16 грудня група окремих народних депутатів, починаючи з 09:30, у сесійній залі Верховної Ради, використовуючи своє службове становище, перешкоджала виконанню народними депутатами своїх обов'язків». Заступник Генпрокурора також додав, що о 19-й годині у парламенті відбулося «силове протистояння із застосуванням фізичного насильства».

Цю частину виступу Блажівського депутати із фракції «БЮТ-Батьківщина» «прокоментували» вигуки: «Брехня!», «Ти – брехун!», «Він бреше!»

Продовжуючи виступ, Блажівський констатував, що «окремі народні депутати отримали тілесні ушкодження, робота парламенту 16 грудня так і не розпочалася». Він повідомив, що досудове слідство триває, і створено слідчу групу. Однак, на його думку,«розслідування кримінальних справ, де учасниками кримінального судочинства є народні депутати,– це складний процес ведення слідства». «І основне – це явка народних депутатів», – додав Блажівський.

Він також відмовився називати прізвища народних депутатів, причетних до побиття своїх колег з фракції «БЮТ-Батьківщина», оскільки судом не встановлено, що вони обвинувачувані.

ГПУ готова повернутися до «димових шашок»

Водночас Блажівський повідомив, що Генеральна прокуратура України готова повторно звернутися до Верховної Ради України з поданням щодо згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів за події у парламенті 27 квітня 2010 року. Тоді, як відомо, під час ратифікації українсько-російської угоди про перебування ЧФ Росії на території України, у залі Верховної Ради кидали димові шашки, а в спікера летіли яйця.

Блажівський наголосив, що кримінальну справу щодо подій 27 квітня не закрито. «Відповідно до чинного законодавства, оскільки було повернуто подання Генерального прокурора на доопрацювання, у справі проведене доопрацювання, і Генеральна прокуратура готова внести повторне подання на розгляд Верховної Ради», сказав він.

«БЮТ-Батьківщина» не змінить своєї лінії поведінки – Шкіль

Представники опозиції обурені попередніми висновками Генпрокуратури щодо бійки у Верховній Раді 16 грудня. Дві опозиційні фракції на знак протесту знову покинули сесійну залу.

«Ми не змінили своєї лінії поведінки у Верховній Раді, – сказав у коментарі Радіо Свобода депутат із фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Шкіль. – Після того, як Генеральна прокуратура оголосила, що вона порушила кримінальну справу проти тих, хто був звіряче побитий нашими опонентами, про яку нормальну роботу можна говорити? Ми з’явимося у сесійній залі Верховної Ради лише на ухвалення бюджету. І то, мабуть, не в повному складі. Будуть відповідальні люди, які вноситимуть поправки і наголошуватимуть на помилках, яких припустився нинішній уряд».

Андрій Шкіль також висловив упевненість, що депутати із фракції НУНС підтримають їхні дії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG