Доступність посилання

ТОП новини

Сніг як проблема, або Як борються із наслідками снігопадів


1300 гривень – настільки вирішили штрафувати орендарів і власників офісних будівель у Києві, які не прибирають сніг на своїй території. Водночас столична мерія залучає двірників із передмість, яких привозять спеціальними автобусами, а на ніч розселяють у гуртожитках. Таким чином у Києві борються із наслідками снігопадів - нечищеними тротуарами, кригою тощо. А у Львові в одну ніч випало більше від третини місячної норми опадів і зранку львів’яни побачили неприбрані вулиці, травматизм зріс у кілька разів.

За інформацією першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, на вулицях міста працюють 178 із 300 одиниць снігоприбиральної техніки. Крім машин, на боротьбу зі снігом «кинули» двірників з київських передмість, зауважує Сергій Садовой, начальник головного столичного управління з контролю за благоустроєм.

«Треба двірника зацікавлювати: або квартира, або зарплата. Станом на сьогодні підготовлено 979 одиниць снігоприбиральної та іншої техніки. У парках та у скверах у нас іде окрема техніка – приблизно 209 одиниць і приблизно 328 одиниць малогабаритної снігоприбиральної техніки», – повідомив Сергій Садовой.

Прогрес очевидний, порівняно з минулорічними ковзанками

Ситуацію з прибиранням снігу в Києві цієї зими зразковою не назвеш, зауважує депутат від блоку Віталія Кличка у Київраді Наталія Новак. Але якщо порівнювати із минулорічними ковзанками на тротуарах і заметами, прогрес очевидний. Хоча двірники могли б мести мітлою ефективніше.

«Сказати, що ідеально, не можна, тому що ми ще не маємо таких снігопадів, як у Європі. Крім того, наприклад, ставлять машини, двірник вранці як прибрав біля неї, машина поїхала і він не прийшов, не прибрав там, де стояли авто. Двірники чомусь вважають, що у них не 8-годинний робочий день, а тільки зранку: прийшов, погріб – і усе. Тому тут є ще над чим працювати, хоча, безумовно, воно краще», – зазначила Наталія Новак.

Нинішня міська влада набагато ефективніше працює, ніж попередня. Дороги і тротуари чисті, зауважує Іван Салій, колишній мер Києва, який також мав досвід роботи керівника одного з районів столиці в радянські часи. Тоді, згадує пан Салій, не було такої потужної снігоочисної техніки, проте чиновники працювали у дві зміни.

«Тоді це було набагато складніше, але тоді влада працювала і в 2 години ночі. Взагалі ніхто не спав. Ми об’їжджали і один одному показували, як прибрані райони. І райкоми або партійна влада доповідала, чи до всіх магазинів можна доїхати, чи до всіх дитячих садочків можна доїхати, школи очищали. Тоді була жорстка адміністративна командна система.
Незважаючи на те, що можливостей було тоді мало, мобілізували будь-який транспорт з будь-якого підприємства, всі вантажники з’їжджались за командою. Тоді теж треба було проявляти організаційний хист, наполегливість і працездатність», – розповів Іван Салій.

З приходом зими у Львові травматизм зріс у кілька разів

900 львів’ян зазнали травм у перший тиждень грудня, коли у цьому місті випало понад третину місячної норми опадів. Сто людей опинилися у лікарні. Нинішнього року прихід зими став повною несподіванкою для мерії Львова, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

«Сьогодні початок нового року», – сказав травматолог, коли 2 грудня із забоєм руки я зайшла у кабінет четвертої поліклініки. Як усі його попередні пацієнти, зазнала травми на вулиці: під великим шаром снігу просто був лід. Мені пощастило – обійшлось без гіпсу.

На слизьких дорогах міста у перші числа грудня трапилось близько ста ДТП

Андрій Корчинський
, голова асоціації вільних профспілок автотранспортників України каже, що таксисти – професіонали, вони знають, що зима міську владу завжди застає зненацька. Грудень не вирізнявся великою кількістю аварій, бо їздять водії обережно. На сьогодні центральні вулиці у місті почищені, лише бічні, як завжди, неприбрані. «Бічні вулиці – це завжди проблема, але швидше двірників, які повинні це робити.Однак вони цього не роблять і чекають, коли наступить весна», – сказав він.

Двоє керівників районних адміністрацій Львова отримали догани за незадовільне прибирання вулиць міста. Тим часом мер зазначив, що травматизм у Львові за кількістю схожий на європейський. У мерії стверджують, що комунальники забезпечені шуфлями, лопатами, віниками, льодорубами, чимало з них закуповують ці знаряддя за власні гроші.

Сніг – проблема не лише двірників

Міські влади неоперативно очищують вулиці від снігу, один лише Київ забезпечений снігозбиральними машинами наполовину, а на двірників покладатися марно – це вчорашній день, зауважує Зиновій Шкутяк, член комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіональної політики.

«Це не реально, щоб двірники самі виконали цю всю роботу. Якщо на території Києва є дороги загальнодержавного значення, то це передбачається в державному бюджеті, все решта – в місцевому. У цьому питанні є дуже багато проблем. Хоча б з тієї простої причини, що тут немає конкуренції, поки що лише державні структури працюють, і двірники – це, переважно, пенсіонери. У житлово-комунальному господарстві престиж цієї професії надзвичайно низький», – розповів Зиновій Шкутяк.

Тим часом в одному з російських міст Свердловської області через брак звичайної техніки для прибирання снігу використовують танки. Бойові машини Т-72 перелаштували на снігоприбирання, і вони розчищають проїжджу частину вулиць уночі.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG