Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Генпрокуратури обурив опозицію. Та пішла з парламенту


Київ – Опозиційні фракції «БЮТ-Батьківщина» на «Наша Україна – Народна самооборона» знову на знак протесту залишили сесійну залу парламенту. Такою була їхня реакція на звіт першого заступника Генерального прокурора Євгена Блажівського про розслідування обставин парламентської бійки 16 грудня. Як випливає з його слів, кримінальну справу Генпрокуратура порушила не за фактом побиття опозиціонерів їхніми провладними колегами, а через блокування депутатами трибуни.

Звіт Генпрокурора з приводу парламентської бійки 16 грудня, після якої п’ятеро опозиціонерів опинилися в лікарні, був однією з передумов продовження роботи всіх фракцій парламенту в сесійній залі. Утім, замість Генпрокурора Віктора Пшонки прозвітувати перед депутатами прийшов його перший заступник Євген Блажівський.
Він багато уваги приділив діям депутатів-опозиціонерів навесні цього року, під час ратифікації харківських угод.

«Ми з вами спостерігаємо далеко не поодинокі випадки непарламентської поведінки окремих народних депутатів. У тому числі із застосуванням фізичної сили», – зазначив перший заступник Генпрокурора.

Побитих депутатів можуть зробити винними

Що ж до подій 16 грудня, то, за словами заступника Генпрокурора, кримінальну справу порушили не через побиття депутатів-опозиціонерів, а у зв’язку із блокуванням парламентської трибуни, що кваліфіковане як перешкоджання діяльності державних діячів.

«Між присутніми народними депутатами виникло силове протистояння із застосуванням фізичного насильства », – сказав Євген Блажівський.

Відтак, обвинуваченими у цій справі можуть стати не ті депутати, які били своїх колег, а ті, хто блокував трибуну.

Депутати-опозиціонери раз по раз реагували на прокурорський звіт вигуками невдоволення та звинуваченнями в брехні. За підсумками звіту, опозиціонери не стримували себе в критичних оцінках дій керівництва Генпрокуратури. Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко дорікнув панові Блажівському, що «прокуратура стає на бік бандитів».

За словами депутата-б'ютівця Володимира Бондаренка, генпрокуратура у цій справі змістила акценти. «Жорстоке садистське побиття народних депутатів перетворюється, дякуючи прокуратурі, на бійку, де невідомо хто винен. Зміщуються акценти з побиття на перешкоджання діяльності. Хто кому перешкоджав о 19 годині з копійками отут на трибуні?!» – обурювався народний обранець.

«Нашоукраїнці» попереджають про авторитарні тенденції

На знак протесту фракції «БЮТ-Батьківщина» та НУ-НС ухвалили рішення залишити парламентську залу. Депутат-нашоукраїнець Олесь Доній, виголошуючи це рішення, зазначив, що справа не лише в жорстокому побитті депутатів від опозиції. За його словами, «в Україні спостерігається згортання демократії і встановлення авторитарного режиму».

Натомість голові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову прокурорська доповідь сподобалася. На його думку, це був один із найфаховіших прокурорських звітів, які йому доводилося чути.

Відтепер опозиційні фракції щоранку ухвалюватимуть рішення, чи брати їм участь у пленарному засіданні парламенту. Утім, ймовірно, завтра представники опозиції візьмуть участь у розгляді проекту державного бюджету на наступний рік.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG