Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зніматимуть фільм про Сергія Параджанова


Кадр з фільму «Тіні забутих предків»
Кадр з фільму «Тіні забутих предків»

Київ – Україна стане одним із місць зйомки кінострічки «Параджанов», присвяченої режисерові, авторові кінострічки «Тіні забутих предків» Сергію Параджанову. Про це повідомили на прес-конференції автори кінокартини, серед яких – відомий режисер Роман Балаян, а також володар «Золотої пальмової гілки» цьогорічного Каннського кінофестивалю, актор і режисер Серж Аведікян. Попередній бюджет стрічки – два мільйони євро, виділити половину з цієї суми організаторам пообіцяли у Міністерстві культури України.

Зйомки півторагодинного фільму про життя культового режисера Сергія Параджанова планують завершити до 2014 року: якраз тоді відзначатиметься 90-річчя автора стрічки «Тіні забутих предків». Створенням фільму займатиметься одна з українських кіностудій, однак проект імовірно стане міжнародним: планується, що зйомки пройдуть не лише в Україні, але й у Грузії, Вірменії та Нідерландах.

Міжнародною буде й творча команда кінопроекту. Зокрема, головну роль зіграє французький режисер та актор вірменського походження Серж Аведікян, володар «Золотої пальмової гілки» цьогорічного Каннського кінофестивалю за найкращий короткометражний фільм.

Режисер Сергій Параджанов
Серж Аведікян зізнається, що для нього ця робота буде символічною, адже він особисто знав Сергія Параджанова. Вони познайомилися на початку 80-х у Тбілісі, а за кілька років продовжили співпрацю вже у Парижі.

«Коли з Параджановим зустрічаєшся, таке враження, що ти з ним і не розлучався. Ми продовжували те, що почали раніше. Він просив мене допомогти йому з деякими елементами для своїх колажів, я також супроводжував Параджанова на могилу Тарковського. Це була співпраця вчителя й учня, яка незабаром переросла у дружбу», – каже Серж Аведікян.

Автори намагатимуться охопити 30 років із життя режисера

Режисер Роман Балаян у цьому проекті обмежиться лише виконанням обов’язків художнього керівника та креативного продюсера. За його словами, від режисерського крісла відмовився, бо… надто добре знав Сергія Параджанова. Тож збирається лише слідкувати за проектом. «Я не знаю, геній він чи ні, але йому підходила ця характеристика. Коли він кричав, що він геній, йому це пасувало, – навіть не його фільмам, а йому самому. Він так себе поводив, що всі вірили в те, що він геній», – пригадує Роман Балаян.

Дія фільму розгортатиметься у період із 1960-х до 90-х років. У коментарі для Радіо Свобода продюсер та одна з режисерів стрічки Олена Фетісова зазначає, що автори намагатимуться відтворити чи не найцікавіший період життя Сергія Параджанова.

«До фільму увійдуть епізоди ув’язнення режисера, а також так званий «тбіліський» період, коли він не мав можливості працювати за фахом. Фінал фільму – це 1987 рік, коли роботи Параджанова вперше вивезли в Роттердам, і це був його тріумф», – наголошує Олена Фетісова.

Зйомки фільму «Параджанов» розпочнуть у Грузії. В Україні зніматимуть з листопада наступного року. Автори оцінюють проект у 2 мільйони євро. Попри підтримку Роттердамського фонду Белса та кіноцентрів Грузії та Вірменії, допомагатимуть і в Міністерстві культури України. Там пообіцяли профінансувати фільм наполовину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG