Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудуться бліц-вибори до Верховної Ради навесні? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети сумніваються у прозорому продажу державного гіганта мобільного зв’язку «Укртелекому» і звертають увагу на перенесення торгів з кінця цього грудня на січень 2011 року. Чимало газет риторично запитують про ймовірність «швидких» парламентських виборів в Україні навесні 2011 року. А деякі видання публікують думки експертів про те, що один із лідерів української опозиції Юлія Тимошенко може отримати судовий вирок – 5 років умовно.

Впливова «Файненшел Таймз» дивується, що на торги з приватизації «Укртелеком» зареєструвалася лише одна компанія, австрійська фірма «Epic», і вона запропонувала ціну за пакет українського телекомунікаційного гіганта – трохи більше мільярда доларів. І знову, як зауважує лондонське видання, приватизація «Укртелекому» поставлена під сумнів. Газета цитує експертів, котрі не виключають продажу пакету компанії за заниженою ціною, як це вже було колись із приватизацією за прем’єрства Януковича у 2004 році. Тепер торги знову перенесені на січень 2011 року, хоча були призначені на кінець грудня цього року. Чиновники з Фонду держмайна кажуть, що має відбутися експерта оцінка вартості пакету «Укртелекому» і тоді, якщо «Epic» погодиться з ціною, то пакет отримає саме ця австрійська компанія. Вже курсують інформації, що дана австрійська фірма є лише прикриттям або ж українських олігархів, або ж росіян. Хоча речник «Epic» запевнив «Файненшел Таймз», що фірма подавала заявку самостійно.

Московська «Нєзавісімая газета» й надалі не виключає проведення парламентських виборів в Україні саме у березні 2011 року. Вона знову цитує джерела, що в Партії регіонів є дві думки з цього приводу – одні закликають, поки рейтинги зовсім не впали, провести бліц-кампанію до Верховної Ради саме навесні, інші ж «регіонали» заперечують і радять чекати осені 2012 року. Ситуація не визначена ще й тому, як зауважує «Нєзавісімая газета», що Конституційний суд так і не відповів на колізію з новою-старою Конституцією щодо дати парламентських виборів, і Венеціанська комісія вимагає від Києва вирішити це питання конкретно, коли точно мають бути парламентські вибори в Україні. Окрім того, провладна більшість у Верховній Раді інтенсивно працює над новим виборчим законом, «без скидок на передсвяткові настрої». Так що, як зауважує московське видання, питання про «швидкі» парламентські вибори залишається відкритим.

Чеська «Днес» також оприлюднює думки експертів, котрі вважають, що владі Януковича вигідно виключити лідера найбільшої опозиційної партії Юлію Тимошенко з передвиборного процесу до нового парламенту України. Тому й проти Тимошенко розпочата кримінальна справа, яка, на думку експертів, не завершиться дійсним ув’язненням обвинуваченої, а лише умовним вироком: «п’ять років умовно з відкладенням здійснення вироку на два роки.., що відлучить Тимошенко від виборів, як засуджену, і не зробить з неї ув’язненого політичного мученика». «Днес» також цитує джерела з української прокуратури, які не виключають попереднього ув’язнення Юлії Тимошенко, з метою проведення досудового слідства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG