Доступність посилання

ТОП новини

На Сході України прагнуть перевиховати чиновників за підтримки ЄС


Донецьк – Зробити відкритішим доступ до органів місцевого самоврядування в Україні прагнуть організатори пілотного проекту «Громадянин і держава», що реалізується Британською радою за підтримки Європейського Союзу в Донецькій і Луганській областях. Чи мають громадяни цих двох регіонів реальний вплив на рішення місцевої влади? Яких реформ потребує сфера громадського управління, мають визначити фахівці проекту.

Сам-на-сам із соціальними проблемами: двері чиновників у багатьох випадках на звернення до них пересічних українців залишаються закритими, вуха не чують, а очі не бачать. Останні події у Донецьку – пряме тому підтвердження.

У минулу п’ятницю близько 100 людей, членів «Спілки ошуканих вкладників» намагались потрапити на сесію Ленінської районної ради Донецька ради, щоб попросити депутатів ухвалити звернення до Президента і Верховної Ради про створення в Україні фонду гарантування вкладів у кредитних спілках. Втім, депутати вирішили не пускати людей на сесію, в результаті чого виникла бійка.

Аналогічне ставлення вже протягом року демонструють і в Донецькому міськвиконкомі – там від мітингувальників відмежовувались огорожею і міліцією, а в останній раз – восени – навіть судили організатора ошуканих вкладників Дмитра Верзилова за несанкціонований пікет. Це один із тисячі подібних прикладів.

Фахівці почнуть із вивчення ситуації

На думку міжнародних експертів, коріння проблеми – у відсутності чітких правил взаємодії між простими громадянами і владою. Розробити нові правила комунікації між чиновниками і представниками громади і ставить на меті проект Британської ради «Громадянин і держава: розвиток партнерства і ефективного урядування в Україні». Програма діятиме упродовж двох років і коштуватиме близько 200 тисяч євро. Для початку фахівці планують детально вивчити поточну ситуацію.

«Британська рада і партнери проекту розроблюють зараз опитування, де ми детально спробуємо проаналізувати, які є сильні і слабкі сторони співпраці громадянського суспільства і влади, які практики вже використовуються, як обидві сторони оцінюють перспективи того, що ми намагаємося здобути», – говорить координатор проекту Ірина Губарець.

Європейські правила гри – складні

Фахівці планують скласти два пов’язаних між собою документи – Стратегію ухвалення рішень, а також Стратегію громадської участі в ухваленні рішень. За основу планують брати досвід Великої Британії, а також аналогічний документ, ухвалений у 2009 році Радою Європи. Донецькі чиновники називають ці європейські правила доволі складними, втім, готові запроваджувати їх у життя.

«Основне завдання – щоб у нас були дотримані процедури і щоб вони так само працювали, як і в Європейському Союзі», – говорить заступник голови донецької облдержадміністрації Марина Черенкова.

Вже з початку 2011 року фахівці проекту починають дослідження у двох пілотних областях – Донецькій і Луганській, вони вчитимуть представників влади і громади говорити однією мовою. А на наступний рік цей досвід поширюватимуть по всій Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG