Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США ратифікував угоду про СНО з Росією


Сенат Конгресу США проголосував у середу за ратифікацію визначально важливого договору з Росією про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

За це голосував 71 сенатор, проти були 26. Для згоди з ратифікацією необхідні голоси принаймні двох третин сенаторів, тобто щонайменше 67 в разі присутності всіх 100.

До сенаторів від Демократичної партії, що підтримує угоду, приєдналася в голосуванні й група сенаторів від Республіканської партії, в якій була поширена думка, що договір обмежить можливості США в галузі національної безпеки.

У Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров привітав рішення Сенату, але заявив, що в Москві потребують певного часу, щоб вивчити американські документи про ратифікацію, перш ніж російський парламент зробить те саме.

Президент США Барак Обама і члени його адміністрації розглядають цей договір як один із засадничих елементів «перезавантаження» відносин із Росією.

Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, відомий у Сполучених Штатах за скороченням “New START”, а в Росії – «СНВ-III», має відчутно скоротити ядерні арсенали двох країн і запровадити нові механізми контролю. Президенти двох країн Барак Обама і Дмитро Медведєв підписали його по тривалих переговорах у квітні. Він має замінити попередній такий договір, термін чинності якого закінчився в грудні минулого року.

Документ, серед іншого, передбачає протягом 7 років обмежити кількість боєголовок, які має на бойовому чергуванні кожна сторона, до 1 тисячі 550 одиниць.
XS
SM
MD
LG