Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ звинуватив місію ОБСЄ в «емоційності»


Мінськ вважає, що місія ОБСЄ керувалася емоціями при підготовці попередньої оцінки виборів президента Білорусі 19 грудня.

Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Андрій Савіних, коментуючи попередні підсумки міжнародного спостереження за виборами президента.

«Опубліковані в попередній доповіді твердження не повною мірою узгоджуються з попередніми оцінками місії на всіх стадіях виборчого процесу. Ми змушені констатувати, що протиправні і провокаційні дії, організовані меншиною опозиції після закриття виборчих дільниць, вплинули на тональність заяв представників ОБСЄ і характер їхніх висновків», – сказав Савіних.

Білоруська сторона звертає увагу «на неприпустимість ситуації, коли емоційне трактування подій, що не стосуються виборчого процесу, відволікає увагу від оцінки проведення власне виборчого процесу і підсумків виборів».

Водночас, прес-секретар МЗС відзначив, що «спостерігачі ОБСЄ спробували представити більш збалансовану і об'єктивну оцінку виборів у Білорусі порівняно з аналогічними доповідями в минулі роки».

Зокрема, за його словами, експерти ОБСЄ відзначили позитивні покращення в процесі реєстрації ініціативних груп, проведення збору підписів, інклюзивній реєстрації кандидатів на посаду президента.

«Разом з тим аналіз попереднього висновку показує, що експерти ОБСЄ не відобразили всі зміни, спрямовані на забезпечення відвертості та прозорості виборчої кампанії, створення рівних умов для всіх учасників виборів», – констатував речник МЗС Білорусі Савіних.

Люди Білорусі заслуговують на краще – голова місії ОБСЄ

Раніше місія спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини) заявила, що Білорусь має ще багато чого зробити для досягнення міжнародних стандартів демократичності проведення виборів.

У повідомленні зазначалося, що вибори були затьмарені затриманням більшості кандидатів і сотень активістів, журналістів і представників цивільного суспільства.

«Ці вибори не змогли дати Білорусі необхідний новий старт. Процес підрахунку голосів був недостатньо прозорий. Люди Білорусі заслуговують на краще», – цитується в повідомленні голова короткострокової місії спостерігачів Тоні Ллойд.

Він також закликав владу Білорусі слідувати своїм зобов`язанням у рамках ОБСЄ і не зупиняти необхідні демократичні реформи, щоб привести вибори до міжнародних стандартів.

Спостерігачі відзначили, що під час кампанії кандидати мали можливість передати свої повідомлення виборцям і звертатися до них безпосередньо під час двох телевізійних дебатів і в прямому ефірі без цензурування, хоча і в обмеженому форматі.

Разом з тим, на думку спостерігачів, нинішній президент країни та інші кандидати були в недостатньо рівних умовах, коли національні мовці 90% політичних новин присвячували чинному президенту.

Крім того, незважаючи на те, що законодавство дозволяло включення представників опозиції до складу виборчих комісій, кількість представників опозиційних кандидатів у них не перевищила 1%.

Спостерігачі також відзначили, що, незважаючи на деякі законодавчі покращення, законодавство поки що не дозволяє повністю проводити вибори відповідно до зобов`язань Білорусі в рамках ОБСЄ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG