Доступність посилання

ТОП новини

Новорічні гуляння у Харкові: самовар і матрьошки


Харків – Представники української громади Харкова обурені встановленням на майдані Свободи величезних матрьошок і самовару до новорічних свят. Зокрема, на переконання членів обласного осередку Української народної партії, це означає нав’язування харків’янам російської моделі святкування Нового року і нехтування власними традиціями. Натомість у владних кабінетах пояснюють, що намагалися лише вкотре зробити свято оригінальним і незабутнім.

Чотири восьмиметрові матрьошки, котрі символізують пори року, і трьохсотлітровий самовар, які встановили на майдані Свободи у Харкові, місцева влада називає родзинкою новорічних гулянь. Кажуть, намагалися здивувати і вигадати щось нове. Зокрема, на матрьошках розмістили ще й логотип Євро-2012, зазначає начальник Департаменту культури міськради Світлана Бабицька.

«Кожного року ми намагаємось зробити свято по-новому, – каже вона. – З’являються льодові містечка і виставки снігуроньок. Цього року – це новорічний ярмарок і матрьошки, які, я гадаю, стануть справжньою родзинкою свята. У майбутньому, ми хотіли б, щоб до Євро-2012 у нас з’явилися ще дві матрьошки, розписані в національні костюми Польщі та України. Вже зараз на цих матрьошках з’являться логотипи Євро-2012».

Таким поєднанням обурені представники правих сил та української громади Харкова. В обласному осередку Української народної партії називають матрьошки та самовар на майдані «ще одним кроком до тотальної русифікації»України і спробою перетворити український Новий рік на малоросійські гуляння.

«Це блазнювання тих людей, які ніби і представляють українську владу, але українські цінності для яких ніщо, вони нічого не варті. Це зайвий раз сподобатися росіянам. Настільки вони їх люблять, що навіть не думають про українські традиції, які значно багатші, ніж російські», – сказав Радіо Свобода голова харківського осередку УНП Василь Третецький.

Гучне святкування Нового року не притаманне українцям

В українській традиції взагалі немає гучного святкування Нового року, розповів один із лідерів Спілки української молоді Роман Черемський. Свята в українців зазвичай починалися на Різдво, коли завершувався піст, перед яким гучне святкування не доречне. Матрьошки, самовар, а також хатинка Баби Яги, як каже Роман Черемський, не стільки російська модель святкування, скільки «гібрид із елементів різних культур» – без глибини та духовного змісту.

«Матрьошка - це не є російська традиційна іграшка. Вона зроблена на основі китайського ларця. Так само, як і балалайка. Це міф, що вона «руський» музичний інструмент. Балалайка з’явилася в Петербурзі в кінці 19-го століття. Це суміш традицій, придуманих фантазій… Важливо, щоб свято мало серйозний духовний зміст. А якщо воно не має цього, починаються різні «придумки», які мають на меті розважити, а в результаті виходить щось незрозуміле», – каже Роман Черемський.

В Україні не стільки переймають чужі традиції, скільки нехтують власними, наголошують у Спілці української молоді. Представники осередку зараз готують вертепне дійство до Різдва і вивчають колядки, які співатимуть аж до Стрітення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG