Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ розслідує діяльність іще одного урядовця Тимошенко – Корнійчука


Євген Корнійчук
Євген Корнійчук

Київ – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу щодо колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Його підозрюють у перевищенні службових повноважень. Нині Євген Корнійчук перебуває в ізоляторі тимчасового утримання, зв’язок із ним відсутній. У Генпрокуратурі відмовляються коментувати деталі затримання, водночас у БЮТ не виключають політичний підтекст справи.

У перевищенні службових повноважень Генеральна прокуратура запідозрила Євгена Корнійчука ще минулого року. Тоді він свідчив у кількох справах: йому як першому заступнику міністра юстиції закидали, що він погодив юридичне обслуговування НАК «Нафтогаз України» однією з юридичних компаній. Конкурс на це обслуговування, за даними Генпрокуратури, не проводився, а компанія нібито була пов’язана з Корнійчуком.

Згодом справи закрили. Однак влітку цього року Євген Корнійчук повідомив, що у Генпрокуратурі знову порушили справи щодо питань, пов’язаних із юридичним обслуговуванням «Нафтогазу», проте вже за іншими статтями.

У серпні в ефірі Радіо Свобода тесть Євгена Корнійчука, голова Верховного суду України Василь Онопенко пов’язав цю справу з головуванням свого зятя в Українській соціал-демократичній партії та запланованими на 31 жовтня місцевими виборами.

«Був тиск на Українську соціал-демократичну партію, яка входить до складу Блоку Юлії Тимошенко, щоб депутати вийшли з блоку, вийшли на регіональному рівні. УСДП зайняла принципову позицію, що вони цього не зроблять. І, мені так здається, починається тиск у цьому напрямку», – зазначив Василь Онопенко.

У ГПУ подробиці обіцяють пізніше

22 грудня після кількагодинного допиту в Генпрокуратурі Євгена Корнійчука затримали. Наступного дня у прес-службі відомства повідомили про порушення кримінальної справи. У діях Корнійчука вбачають ознаки злочину, який Кримінальний кодекс України тлумачить як «перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки».

Деталі затримання в Генпрокуратурі не повідомляють, однак речник відомства Юрій Бойченко в коментарі для Радіо Свобода підтвердив, що Євген Корнійчук нині перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. «Ми ще не можемо говорити про це. Відбуваються першочергові слідчі дії, порушено кримінальну справу. Про подробиці розслідування ми скажемо пізніше», – наголосив Юрій Бойченко.

Корнійчук поза зоною досяжності

Зв’язатися з Євгеном Корнійчуком наразі неможливо, це в коментарі для Радіо Свобода підтвердила його прес-секретар Христина Шандренко. «Поки що коментувати нічого не можу, оскільки з ним немає зв’язку. Відтоді, як Євгена Корнійчука затримали, він ні з ким не зв’язувався», – зазначила вона.

Тим часом народний депутат від БЮТ Сергій Власенко не виключає того, що Корнійчука затримали задля тиску або на колишню главу уряду Юлію Тимошенко, або на голову Верховного Суду Василя Онопенка. За словами Сергія Власенка, йому здається підозрілим той факт, що Генпрокуратура наново порушує закриті напередодні справи.

«Так, ті справи були фактові, там не було прізвища Корнійчука, але вони були сформульовані таким чином, що саме Корнійчук був тією особою, яка вчиняла інкриміновані дії. Порушення справи з того питання, з якого вже є судові рішення, – як правило, це ознака не зовсім коректного порушення», – додав Власенко в коментарі Радіо Свобода.

Євген Корнійчук не перший урядовець попереднього Кабінету Міністрів, проти якого Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу. Серед осіб, у справах яких нині ведеться досудове слідство, – екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та колишній очільник Міністерства економіки Богдан Данилишин. Кримінальну справу порушили і проти екс-Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG