Доступність посилання

ТОП новини

Чеська правозахисна організація вирішила продовжити свою роботу в Криму


Сімферополь – Чеська правозахисна і благодійна організація „Člověk v tísni“ («Людина в скруті») продовжить свою роботу в Криму в 2011 році. Таке рішення вона ухвалила за підсумками своєї діяльності на Кримському півострові у році, що минає. Представники організації кажуть, що кримські громадські активісти мають потребу у підтримці своїх європейських колег.

Кирило Назмутдінов із Армянська, який представляє невелику громадську організацію інвалідів на візках, кілька місяців тому в рамках програми «Людина в скруті» побував у Празі. Тут він знайомився з життям таких же, як і він, молодих людей з обмеженими фізичними можливостями, а також із тим, як вони вирішують свої проблеми, як їм допомагає чеське суспільство і держава.

Кирило Назмутдінов
Від побаченого він у захваті. «Те, що мене вразило, – це менталітет людей. Ставлення до людей з інвалідністю та їхніх проблем і потреб – зовсім інше, аніж у нас. Якщо у нас люди, в основному, думають лише про власний добробут, то там думають про добробут покоління, яке житиме після них», – зазначає Кирило Назмутдінов. За його словами, він побачив і дізнався багато корисного, а деякі практики, з якими ознайомився у Празі, намагатиметься впроваджувати у Криму.

Керівник кримського представництва «Людина в скруті» Олександра Целіщева розповіла Радіо Свобода, що обміни і стажування в Чехії – лише частина програми, яку впроваджувала цього року в Криму ця чеська організація.

Олександра Целіщева
«Працюючи цього року, ми робили акцент на деяких унікальних моментах, – каже вона. – Наприклад, на роботі з ініціативними групами у віддалених регіонах Криму. І за результатами цієї роботи ми відчули справжню потребу в цих ініціативах, особливо, у Північному і Західному Криму. Саме тому було ухвалене рішення про подовження проекту в Криму. Ми розширимо тематику навчань, тематику міні-грантів і географію регіонів».

Невеликі кошти – великий резонанс

Проект «Підтримка локальних громадських ініціатив у Криму», який організація «Людина в скруті» реалізовувала на півострові цього року на кошти Міністерства закордонних справ Чехії, був спрямований на активізацію і підтримку громадських об’єднань і неформальних громадських ініціатив у невеликим містах і селах Криму.

Протягом року чеські партнери провели майже два десятки тренінгів і семінарів для кримських громадських активістів і виділили 15 міні-грантів. Один із них отримала і громадська організація інвалідів із Армянська.

Загалом чеський уряд виділяв на роботу «Людина в скруті» в Криму не дуже великі кошти, зауважує Олександра Целіщева, але програма підтримки місцевих ініціатив знайшла широкий відгук серед громадськості Криму і тепер вона буде подовжена у 2011 році.

За словами представниці «Людина в скруті», чеські партнери хочуть працювати тут не лише тому, що історично Чехія і Крим мають зв’язки з 19-го століття, коли кілька десятків богемських родин заснували на півострові щонайменше три села. На думку Олександри Целіщевої, чехи переконані, що рано чи пізно Україна стане членом ЄС. І дуже важливо, щоб громадянське суспільство, особливо тут, у Криму, було настільки ж розвинуте, як і в Чехії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG