Доступність посилання

ТОП новини

Європа пережила «рік гасіння фінансових пожеж»


Брюссель – Для Європейського Союзу та його грошової одиниці рік, що минає, був особливо складним. Протягом тривалих місяців вся співдружність була мобілізована на порятунок спочатку Греції, потім Ірландії, разом з цим – і довіри до європейських грошей, що істотно похитнулася. У самий розпал кризи єврозони, головування в об’єднаній Європі перейняла Бельгія, яка ось вже півроку не має ні постійного прем’єр-міністра, ні уряду. Всі прогнозували катастрофу. Проте, виявилося, що головуючи на європейській арені, бельгійці більш ефективні, ніж у своїх домашніх справах.

Мало хто міг уявити, що саме тоді, коли Бельгія приступатиме до головування в Раді ЄС, її уряд подасть у відставку. Тим часом, якщо всередині країни й досі панує політична криза, то тимчасовий уряд Іва Летерма мав більше часу для справ європейських. Саме тому, долаючи наслідки грецької, а згодом й ірландської криз бельгійські дипломати вдало доводили свою здатність переконувати партнерів по співдружності та знаходити компроміси. А саме компромісів вимагала ситуація, в якій опинилася європейська грошова одиниця. Адже припускали навіть зникнення євро.

«Якщо євро рухне, якщо євро повинно зникнути, то це означатиме, що вся європейська конструкція структурно загине», – нещодавно заявив французький президент Ніколя Саркозі.

Досягнення бельгійського головування

У такій атмосфері бельгійці зрештою допомогли організувати план порятунку європейських країн, що опинилися на межі дефолту. «Дві «пожежі», яких донині не знала єврозона, були погашені», – констатували європейські економічні експерти.

Так само, без постійного національного керівництва, Бельгія домоглася згоди 27 держав ЄС щодо механізму контролю європейських ринків. Вдалося також ухвалити фінансування нової дипломатичної служби Євросоюзу, зону вільної торгівлі з Південною Кореєю й, так звану, «громадянську ініціативу», де йдеться про участь простих європейців у встановленні правил життя співдружності.

Останнє досягнення – ухвалення постійного фонду порятунку на випадок нових проблем із євро – було здійснене на нещодавньому саміті європейських лідерів. Щоправда, за посередництва іншого бельгійця – голови Європейської ради Германа Ван Ромпея.

«Двадцять сім» повинні гуртуватися – Ван Ромпей

Щойно, звертаючись до громадян об’єднаної Європи, він заявив, що цей рік був дуже напруженим, бо єврозона, а отже, гроші громадян, опинилися перед історичними викликами.

Тим часом, голова Європейської ради вважає, що Європі й надалі слід гуртуватися, бо коли 27 країн говорять в один голос, то це приносить кращі результати.

«Ми багато працювали для посилення ваги Євросоюзу в світі, – каже пан Ван Ромпей. – 27 країн виступили єдиним фронтом на «Групі двадцяти» у Канаді та Кореї, а також у Канкуні, на переговорах щодо клімату, або ж у Женеві, де велися переговори з Іраном. За кожним разом нам успішніше вдається надсилати спільний сигнал. За один рік ми пройшли чималий шлях до кращого відстоювання наших цінностей та наших інтересів».

Герман Ван Ромпей, якого ще називають «президентом Євросоюзу», напередодні різдвяних свят зауважив, що «життя складається із радостей та смутку, часом глибокого смутку». З огляду на це він побажав громадянам Європи «віднайти позитивні сили, щоб його подолати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG