Доступність посилання

ТОП новини

Чому влада згадала про вертикально-інтегровану компанію у нафтовій галузі


Київ – Для чого влада реанімує ідею створення вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК) у нафтовій галузі? Дехто з експертів розцінює це як спробу тиску Міністерства палива та енергетики на менеджмент «Укрнафти» з метою отримання дешевого газу. Що ж до перспективи створення ВІНК, то поки що це практично неможливо.

Ідея створення вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК) у нафтовій галузі вперше виникла у кінці 90-их років. Тодішній Президент Леонід Кучма підписав указ про створення відповідної компанії.Однак він так і не був виконаний: держава не могла керувати активами жодного з нафтопереробних заводів, адже не була власницею їхніх контрольних пакетів. У 2005 році Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким 50%+1 акція компанії «Укрнафта» мали увійти до складу ВІНК. Туди також планувати передати і державні пакети Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського нафтопереробних заводів. Проте тодішній Президент Віктор Ющенко ветував цей закон.

Бойко хоче реанімувати ідею ВІНК


Тепер же Міністерство палива та енергетики знову повернулося до ідеї створення вертикально-інтегрованої компанії, яка б об’єднала активи видобутку, переробки та продажу нафти. За словами міністра ПЕК Юрія Бойка, влада веде переговори з приватними власниками нафтових компаній.

«Сьогоднішня ситуація у нафтогазовому секторі, маю на увазі насамперед компанію «Укрнафта», нас не влаштовує через падіння виробничих показників, зниження видобутку нафти та газу у цій компанії. Ми вже провели переговори з приватними акціонерами. Ми напрацюємо механізм, який дозволить збільшити виробничі показники і, якщо знадобиться, внести відповідні кадрові зміни», – зазначив міністр Бойко.

Створити ВІНК не реально, як і колись

Ідея створення вертикально-інтегрованої компанії у нафтовій галузі сьогодні є не реальною, як і тоді, коли вона вперше прозвучала, переконаний член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима.

«Для того, щоб це створити, потрібно усунути від управління пана Коломойського. Але шансів, що вони це можуть зробити, у них зовсім немає, – каже Гудима. – Швидше, у пана Коломойського є вертикально-інтегрована компанія, починаючи від двох заводів, трьох українських родовищ нафти і мережі заправок, які належать «Укрнафті».

Газовий тиск

Найпотужніші активи у нафтогазовій галузі наразі контролює група «Приват», зазначає Радіо Свобода експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. І позбавити її цього контролю без репресивних заходів неможливо. Разом із тим, на думку Марунича, заявляючи про створення ВІНК, Юрій Бойко спробував натиснути на керівництво «Укрнафти», яка, окрім 4 мільйонів тонн нафти, щорічно видобуває і близько 3,5 мільйонів кубів газу.

«Цей газ, згідно з українським законодавством, «Укрнафта» мала б постачати «Нафтогазу» для подальшої реалізації населенню. Але «Укрнафта», як комерційна структура, доводить у судах, що вона не має продавати цей газ собі у збиток і намагається реалізувати цей газ комерційним підприємствам за вищою ціною, – каже Марунич. – Після того, як Бойко санкціонував угоди про повернення «РосУкрЕнерго» 12 мільярдів кубів, отримав досить серйозну дірку у газовому балансі на наступний рік. Тож, говорячи про ВІНК, Бойко намагається натиснути на менеджерів «Укрнафти» і отримати доступ до газових запасів».

«Нафтогазу України» належить 50% плюс одна акція «Укрнафти». Група «Приват» консолідувала близько 42% акцій компанії. Відповідно до закону про акціонерні товариства, для того, щоб провести збори акціонерів і взяти управління у свої руки, «Нафтогазу» потрібно 60%.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG