Доступність посилання

ТОП новини

Греки та іспанці заощаджують на різдвяних покупках, а австрійці б’ють рекорди


Брюссель – Намагання європейських урядів підняти свої економіки, що потерпіли від кризи, вплинули і на передріздвяні настрої споживачів. Суворі режими заощаджень супроводжуються послабленням купівельної спроможності людей. До того ж європейці побоюються скорочень робочих місць, що й далі триває. Як наслідок, споживачі у багатьох країнах Європи витрачають на святкування обережніше та менше. Але така картина спостерігається не всюди.

Прагнення якомога менше витрачати найвідчутніше у таких європейських країнах, як Греція, Ірландія чи Португалія. Економіки саме цих держав перебувають під найбільшим тиском світових ринків, що сумніваються у здатності їх урядів розрахуватися з боргами. Проте відчуття нестабільності позначилося не лише там, але й у переважній більшості країн Євросоюзу, починаючи від Іспанії та Румунії й закінчуючи Великобританією та Францією.

Зменшення зарплат, урізання соціальних виплат і скорочення робочих місць буквально «ампутують» купівельну спроможність європейських споживачів. Наприклад, Національна конфедерація торговців Греції ще за декілька днів до початку святкового періоду заявила про ризик брутального падіння передноворічних продажів порівняно з минулими роками. У Португалії також помітили, що великий відсоток населення не поспішав до крамниць аж до кінця місяця, бо чекали 13-ї зарплати.

В Іспанії, де рівень безробіття найвищий із усіх держав єврозони, підрахували, що різдвяні витрати цього року на сім з половиною відсотків менші, ніж у попередні роки.

Невтішні прогнози-2011

Прогнози щодо сповільнення економічного росту й подальшу соціальну кризу в 2011 році також не підвищують «купівельного ентузіазму».

«2011 рік буде роком дуже помірного зростання, – зазначає головний економіст із міжнародної фінансової групи «Еулер Гермес» Карін Берґер. – І це не є несподіванкою, бо нинішній рік був роком надолуження втраченого після історичної світової рецесії, що сталася у 2009-му. Тож наступного року державні витрати далі скорочуватимуть, а це шкодитиме відновленню економіки. І тільки у 2012 році зона євро та інші розвинені країни повернуться на докризовий рівень».

За оцінками статистичних служб країн, де уряди намагаються впровадити режими суворої економії, споживання за останні три роки скоротилося приблизно на 25 відсотків.

Австрійці вірять у «завтра» – то й витрачають більше

Тим часом, є й деякі позитивні передноворічні тенденції. Скажімо, в Німеччині, за даними національної Федерації торгівлі, витрати на святкування Різдва цього року зросли на 2,5 відсотки. Великим попитом, наприклад, користуються ковзани і на складах навіть не вистачає товару для всіх охочих їх придбати.

У сусідній Австрії, де економіка також набирає обертів, а безробіття меншає, споживачі взагалі побили своєрідний рекорд. Передріздвяні покупки зросли аж на 7 відсотків, порівняно з минулими роками. Пояснюючи цей феномен, у Віденській торговельній палаті кажуть, що такий успіх криється у відновленій впевненості австрійців у завтрашньому дні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG