Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: вирок Ходорковському матиме «негативний вплив» на Росію


Державний секретар США Гілларі Клінтон різко розкритикувала сьогоднішній новий вирок колишнім співвласникам російської нафтової компанії «ЮКОС» Михайлові Ходорковському і Платонові Лебедєву.

Такі судові справи, як ця, «матимуть негативний вплив на репутацію Росії в тому, як вона виконує свої міжнародні зобов’язання в галузі прав людини і як вона поліпшує інвестиційний клімат», мовиться в заяві Клінтон.

Вона закликала президента Росії Дмитра Медведєва створити умови, в яких існувало б дотримання належних правил судочинства і незалежності судової системи.

Сьогодні ж з критикою вироку Ходорковському і Лебедєву виступали, зокрема, правозахисна організація «Міжнародна амністія» та уповноважений із прав людини Німеччини Маркус Ленінґ.

Суд у Москві визнав Ходорковського і Лебедєва винними у фінансових зловживаннях, а також у викраденні нафти, що може додати їм до термінів ув’язнення ще багато років.

Це вже другий вирок підприємцям. Нині обидва вже відбувають по 8 років ув’язнення за звинуваченнями у фінансовому шахрайстві, несплаті податків тощо.

І самі засуджені, і правозахисники називають вироки їм політично мотивованими і спричиненими тим, що підприємці підтримували опозицію.
XS
SM
MD
LG