Доступність посилання

ТОП новини

Терористи планували різдвяний напад на Лондон


Лондон – У британській столиці вперше постали перед судом 9 осіб, яких обвинувачують у змові з метою організувати вибухи на британській території. Суд розпорядився затримати їх під вартою до наступного слухання в середині січня.

У лондонському суді повідомили, що дев’ять підозрюваних планували бомбовий напад на лондонські об’єкти на Різдво. Їхніми цілями могли бути знамените колесо огляду над Темзою «Лондонське око», лондонська біржа та мер міста Боріс Джонсон.

Серед інших можливих об’єктів атаки могли бути американське посольство, настоятель кафедрального собору Святого Павла та два рабини. Підозрювані також спостерігали за будівлею парламенту. Члени затриманої групи узгоджували між собою об’єкти для бомбардування, повідомило слідство судді.

«Антитерористичний відділ Королівської прокуратури вважає, що є достатньо доказів для реальної переспективи обвинувального вироку і що карне переслідування цих людей є в суспільних інтересах. Усім дев’ятьом було відмовлено у клопотанні про звільнення під заставу, і всі вони перебуватимуть під вартою до появи у суді Олд-Бейлі 14 січня», – каже оглядач Вілл Гаріссон.

Антитерористична поліція за п’ять днів до Різдва заарештувала 12 осіб у чотирьох британських містах – Лондоні, Кардиффі, Бірмінґемі та Стоку-на-Тренті. Трьох із них пізніше звільнили, проти решти поліція висунула обвинувачення у неділю і понеділок.

Підозрюваним від 19 до 28 років. За повідомленнями, деякі з них мають бенгальське походження, але народилися у Британії, інші приїхали сюди з Бангладеш у дитинстві.

За підозрюваними стежили

Обвинувачення також каже, що заарештовані провели випробування вибухівки, яку збиралися використати. Поліція і служба безпеки вели стеження за членами групи і записували їхні телефонні розмови.

Прокурор Пірс Арнолд розповів у суді, що агенти служби безпеки спостерігали, як підозрювані відвідали Трафальґарський майдан та Вестмінстерський палац, де фотографували знамениту вежу Біґ-Бен. Потім вони провели певний час біля «Лондонського ока».

Під час обшуків помешкань затриманих було знайдено список із шести лондонських адрес, включно з координатами мера Лондона, настоятеля собору Св. Павла та двох рабинів.

Операція затримання підозрюваних була найбільшим антитерористичним рейдом у Британії із квітня 2009 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG