Доступність посилання

ТОП новини

Луценка перевели до Лук’янівського СІЗО


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка перевели для подальшого утримання під вартою з установи СБУ до Лук’янівського слідчого ізолятора. Про це п’ятьом народним депутатам від БЮТ і партії «Народна самооборона» повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. Депутати прийшли на зустріч із Карпачовою, щоб заявити про грубі порушення прав затриманого колишнього міністра МВС Луценка. Члени партії «Народна самооборона» також провели пікет під офісом Уповноваженого ВР з прав людини.

У депутатському зверненні до Уповноваженого ВР з прав людини Ніну Карпачову закликали докласти всіх зусиль для звільнення Юрія Луценка з-під варти.

Депутати зазначають, що «27 грудня 2010 року Печерський районний в місті Києві в порушення норм чинного національного законодавства та міжнародного права, виніс ухвалу щодо заміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту».

Депутати вказують, що були присутні на судовому засіданні й зрозуміли, що воно відбувалося з чисельними порушеннями, які дають підстави для висновку, що його результати були сплановані ще до судового розгляду.

«Інформація та аргументи, які надавалися стороною звинувачення не відповідали дійсності, але тим не менш, були прийняті до уваги суддею. Водночас аргументи Юрія Луценка та його адвоката не бралися до уваги, що є ще одним свідченням політичної заангажованості та замовлення справи», – зазначено у зверненні.

Депутати кажуть, що суд безпідставно вдався до найбільш суворого запобіжного заходу, проігнорувавши менш суворі.

«Звертаємо Вашу увагу на те, що Юрій Луценко не ухилявся від процесуальних обов’язків, і застосування цього запобіжного заходу є неадекватним в цій ситуації», – сказано у зверненні депутатів до Карпачової.

Вони вважають, що таким чином, були порушені права Луценка.

Влада вдалася до вибіркового застосування законодавства – депутати

Також народні депутати наголошують на «вибірковому застосуванні законодавства та використання інструментів кримінального судочинства в політичних цілях».

На їхню думку, Президент та більшість у парламенті через Вищу раду юстиції мають можливість впливати на суддів. Вони нагадують, що генеральний прокурор одразу після призначення заявив, що виконає будь-який наказ Президента...

Тому депутати розцінюють затримання одного з лідерів опозиції, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка не просто як «акт залякування опонентів нинішнього режиму та їхніх потенційних прихильників». «Це – виклик всьому громадянському суспільству. Початок, фактично, сталінських репресій. Цинічне і нахабне порушення прав громадянина України», – заявляють народні депутати.

Вони закликали Ніну Карпачову взяти активну участь у справі визволення арештованого за «незаконними та надуманими підставами» громадянина України, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Натомість Ніна Карпачова повідомила телефоном депутатам Юрій Гримчаку, Юрію Стецю, Олесю Донію та іншим, що вона вранці якраз перебувала на території Лук’янівського СІЗО, де займалася питаннями забезпечення прав заарештованих, зокрема, й Юрія Луценка.

50 прихильників Народної самооборони вимагають від омбудсмена Ніни Карпачової посприяти звільненню екс-міністра МВС Юрія Луценка, Київ, 28 грудня 2010 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG