Доступність посилання

ТОП новини

Латвійські діти просять у Різдвяного діда сімейного затишку


Рига – Цього року усе більше латвійських дітей у листівках до Різдвяного діда замість різноманітних іграшок просять принести у їхні оселі любов та домашній затишок. Вони хочуть проводити більше часу з батьками і відчути радість спільного святкування Різдва. Для тих маленьких латвійців, які якимось чином позбавлені цього, працює телефон довіри у рамках різдвяної акції « Довірся… Тебе почують і зрозуміють».

Різдво – це світле і чудове свято. Більшість людей, а особливо діти, із нетерпінням очікують на зимові свята. Яскраво прикрашена ялинка, подарунки, передчуття чогось казкового, що може статися тільки цієї пори року, а головне – святкове спілкування із родиною – ось головні атрибути Різдвяних свят.

Однак водночас саме ці святкові дні найбільше нагадують про самотність тим, хто не оточений родиною та друзями. Свята відкривають, що є люди, яким новорічну радість немає з ким розділити.

У Латвії напередодні Різдвяних свят, які офіційно відзначаються 24–25 грудня, проходять численні благодійні акції, мета яких – допомогти дітям, які живуть в інтернатах чи дитячих будинках.

Телефоном довіри під час зимових свят користуються і діти, і дорослі

Для тих дітей, батьки яких працюють за кордоном і не змогли приїхати на Різдво додому, або ж які мають психологічні проблеми з батьками чи друзями, у Латвії у перебігу Різдва проходять акції: «Довірся… Тебе почують і зрозуміють» та «Моє серце розмовляє».

У рамках акцій діти та молодь можуть подзвонити на телефон довіри 116111 і отримати психологічну та духовну допомогу від психотерапевтів та священиків. Головне завдання спеціалістів – вислухати дітей та підлітків, навчити їх розповідати про себе і довіряти іншим.

Представник Державної інспекції захисту прав дитини Аманда Ґлузе розповіла, що телефоном довіри скористалися не тільки діти, але й дорослі. За її словами, складні стосунки у сім’ї часто найгостріше відчуваються під час свят.

«Зрозуміло, що діти дзвонили й розповідали про свої проблеми, про труднощі у відносинах із друзями та батьками. Дзвонили також і дорослі, які питали в основному про виховання дітей. На жаль, не усі використовують можливість порадитися з психотерапевтом безкоштовно. Було відчуття, що люди бояться говорити про свої проблеми навіть анонімно», – каже вона.

Можливо, Різдвяний дід допоможе?

Наразі, якщо дорослі сподіваються вирішити сімейні проблеми самостійно, то діти більш спрямовані на їхнє вирішення за допомогою дива. Зокрема, вони пишуть листівки до Різдвяного діда, у яких просять миру та злагоди у сім’ї.

Латвійський Ziemassvētku vecītis (Різдвяний дід) живе у поселенні Зіємупе у Лієпайському районі. Його помічники, які допомагають читати дитячі листи, кажуть, що раніше діти просили в основному іграшки, а зараз чекають на допомогу Різдвяного діда у родинних справах.

«Діти шкільного віку пишуть Різдвяному дідові: «Прошу тебе, щоб на це Різдво усі були вдома і щоб удома панувало відчуття спокою та любові». Мені здається, що ця проблема стосується усієї Латвії. Маленькі діти поки ще не можуть це чітко сформулювати, але у них таке ж сподівання на чудо, бажання сімейної любові і щоб бути усім разом на свята», – розповіла Радіо Свобода Саніта Лапчинська, яка у ролі «гнома» допомагає Різдвяному дідові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG