Доступність посилання

ТОП новини

Зниклого активіста Майдану знайшли, але він мовчить


Київ – Активіст підприємницького Майдану, 36-річний правозахисник Володимир Лесик, який тиждень тому зник напередодні анонсованої ним акції протесту, – сьогодні знайшовся. Про це повідомили Радіо Свобода представники Центрального штабу порятунку українського підприємництва. Вони донедавна припускали, що Лесика затримали правоохоронці, у зв’язку із його обіцянками оприлюднити компромат на дії влади щодо ліквідації підприємницького Майдану. У міліції кажуть, що жодних офіційних заяв про зникнення Володимира Лесика ніколи й не було.

Голова Асоціації захисту прав громадян України Володимир Лесик 21 грудня заявив про те, що наступного дня має намір провести акцію протесту на Майдані Незалежності: облити себе водою і чекати доти, доки Партія регіонів не пояснить, хто і як ухвалював рішення про знесення наметового містечка підприємців, які протестували проти нового Податкового кодексу.

Лесик зник напередодні своєї акції проти влади

Через дві години після такої заяви колеги Лесика вже не могли додзвонитися на його мобільний, а на акцію протесту він не прийшов, розповів Радіо Свобода представник громадської організації Центральний штаб порятунку українського бізнесу Святослав Шевцов.

«На місці його не було. І була ще одна деталь, яка нас здивувала. Не було представників Служби безпеки та міліції, які фіксують всі подібні акції протесту на фото та відео. Отже, зникнення Володимира не було для них новиною. Складалося враження, що СБУ і МВС знають,що акції не буде», – припускає громадський діяч.

Про зникнення та переслідування активіста у міліції не знають

Невдовзі представники громадських організацій, які розшукували Лесика, повідомляли що він затриманий, і перебуває у Дарницькому райвідділку міліції Києва. Але згодом з’ясувалося, що це його однофамілець. Справжній Володимир Лесик, живий, знайшовся сьогодні, 28 грудня, о пів на четверту, вже після того, як заяву про його зникнення подали до міліції його батьки, розповів Радіо Свобода член Центрального штабу порятунку українського бізнесу Віталій Приходько.

«Він знайшовся, я щойно бачився з ним особисто. Його зникнення не пов’язане із правоохоронними органами, але у ці дні його життю дійсно загрожувала реальна небезпека. Фізично він цілий та неушкоджений, все нормально. Подробиць не можу розповісти, бо він просив мене цього не робити. Я не впевнений, що в найближчі декілька годин його телефон буде в мережі», – розповів Приходько.

Раніше правозахисні організації пов’язували зникнення Володимира Лесика з тим, що він обіцяв оприлюднити факти про те, як Партія регіонів нібито заплатила представникам силових структур за розгін підприємницького Майдану.

У міліції міста Києва про зникнення активіста було відомо з виступів громадських організацій. Але офіційних заяв про це від родичів Лесика не надходило, повідомив Радіо Свобода речник київської міліції Володимир Поліщук.

– Ніхто не звертався про те, що він зник. У нас в розшуку не було нікого на прізвище Лесик, чи Лесік.

– Сам Володимир Лесик не звертався до міліції щодо того, що його переслідують, чи що його життю загрожує небезпека?

– Ні, таких заяв не було.

Володимир Лесик був одним із активістів підприємницького Майдану, який розпочався всередині листопада, разом із ухваленням Податкового кодексу. У центрі Києва щодня збиралися тисячі підприємців, які вимагали від Президента відхилити документ .

Після того, як Віктор Янукович наклав на кодекс вето і його почали змінювати з урахуванням вимог підприємницького Майдану, вдосвіта, 3 грудня, міліція та спецпідрозділ «Беркут» знесли наметове містечко, посилаючись на рішення суду. Президент Віктор Янукович заявив, що ліквідація Майдану відбулася не з політичних міркувань, а тому, що настав час встановлювати там новорічну ялинку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG