Доступність посилання

ТОП новини

Між корпусами легендарної столичної лікарні зведуть… житловий будинок?


Київ – 29 грудня Вищий господарський суд може поновити тяганину у справі зведення житлового будинку на території Олександрівської лікарні, що в самому центрі Києва. Попри те, що у травні суд визнав незаконність вилучення частини лікарні на користь однієї зі столичних будівельних компаній, нещодавно Вищий господарський суд погодив касаційне провадження у цій справі. Представники київської громади вважають забудову незаконною, водночас керівництво лікарні позитивно ставиться до можливості отримати додаткові інвестиції.

Олександрівська лікарня з’явилася в Києві у другій половині 19-го століття і незабаром стала третьою за величиною терапевтичною клінікою царської Росії. Лікарню спроектував архітектор Володимир Ніколаєв, автор кількох найвідоміших столичних туристичних об’єктів, як-то пам’ятника Богдану Хмельницькому чи будівлі Національної філармонії України. Нині Олександрівська лікарня – серед пам’яток архітектури, проте досі функціонує.

Ще у 2003 році Київрада підтримала відвід землі під будівництво 17-поверхового житлового будинку. Він мав би розташуватися якраз між меморіалом академіка Богомольця та корпусами Олександрівської лікарні. У травні цього року, після семи років протестів та судової тяганини рішення Київради скасував Вищий господарський суд.

Однак днями цей-таки суд погодив касаційне провадження у справі забудови частини території Олександрівської лікарні. З таким проханням звернулася компанія-забудовник «Житлобуд», почесним президентом якої є народний депутат від БЮТ Іван Куровський.

Прес-секретар парламентаря пообіцяла реакцію на ситуацію після Нового року. У компанії ситуацію також поки не коментують, водночас серед проектів ТОВ «Житлобуд» згаданий будинок відсутній.

Забудовник знайшов «нові обставини»

За словами адвоката Марини Соловйової, яка донедавна представляла інтереси київської громади у цій справі, у будівельній компанії вимагають касаційного провадження у справі на підставі появи нових обставин, однак що це за обставини, вона не знає. «Нам невідомо, які обставини забудовник вважає за нововиявлені. Але це значне процесуальне порушення, адже згідно з господарським кодексом, сторона, яка подає в суд таку заяву, обов’язково повинна повідомити всіх учасників процесу», – зазначає вона.

У Головному управлінні охорони здоров’я КМДА обіцяють сприяти вирішенню справи на користь держави. Водночас, доки тривають суди, імовірну забудову Олександрівської лікарні в управлінні за проблему не вважають. «Говорити про те, буде новий інвестор чи ні, будуватимуть чи не будуватимуть, немає ніяких підстав, адже суди тривають», – додає юрист-консультант управління Дмитро Алешко.

У лікарні не проти інвестицій


Головний лікар Олександрівської лікарні Роман Василишин, якого призначили на цю посаду на початку грудня, не заперечує, що мав розмову із представниками «Житлобуду». За його словами, бесідували про ймовірне будівництво та про інвестиції, які компанія нібито готова зробити на користь лікарні.

Роман Василишин наголошує, що нині корпуси лікарні у катастрофічному стані, тому він і не виключає можливість залучення додаткових коштів на її реконструкцію. «Сьогодні всі можливі шляхи залучення коштів для лікарні будуть застосовуватися. Згідно з чинним законодавством, не більше й не менше. Я можу сказати одне: міський бюджет не здатен забезпечити всі наші потреби», – каже він.

Нині Олександрівська лікарня – також серед об’єктів, які обслуговуватимуть Євро-2012. Глава Київської міської державної адміністрації Олександр Попов напередодні пообіцяв, що на реконструкцію лікарні зі столичного бюджету 2011 року виділять 150 мільйонів гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG