Доступність посилання

ТОП новини

КПУ декларує протестний дух, але без виходу з коаліції


Петро Симоненко (архівна фотографія)
Петро Симоненко (архівна фотографія)

Київ – Керівництво Компартії заявляє про готовність виводити людей на вулиці на акції протесту проти пенсійної реформи та ухвалення нового Трудового кодексу. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив лідер КПУ Петро Симоненко. Така позиція комуністів є несподіваною, адже вони входять до парламентської більшості, яка підтримує уряд.

– Чи не було б логічно фракції Компартії спочатку вийти з провладної більшості, а вже потім протестувати проти намірів влади?

– Ми чітко заявили, що не стоїмо осторонь процесів, які хвилюють наших виборців, а всередині парламенту проводимо активну роботу. У Верховні Раді 450 депутатів, з них 427 є виразником потужного капіталу, і тільки ми 27 комуністів відстоюємо інтереси простих трударів, тобто, тих людей, які страждають від цього режиму. А щодо наших намірів вивести людей, ми послідовні, оскільки заявили, що потрібно вести жорстку боротьбу проти того курсу, який нав’язує МВФ на території України. Він примушує, щоб ми проти народу, як депутати, його обранці, проводили політику на підвищення тарифів, на те, щоб Трудовий кодекс знищив право громадянина захищати свої інтереси у боротьбі проти роботодавця і держави.

– Якщо фракції провладної більшості схвалять пенсійну реформу, трудовий та житловий кодекси у неприйнятній для вас редакції, Ви готові вийти зі складу більшості та відкликати своїх людей із владних посад?

– Ми як і вели боротьбу за інтереси людей, так і будемо вести. Те що ви зараз говорите, у зв’язку з тим, що ви не знаєте ситуацію в Україні, я просто вам хочу сказати, що великою загрозою для України сьогодні є нацизм, який нав’язує Ющенко, і сьогодні він ще має загрозу для України, бо його фінансує український потужний капітал. А з іншого боку, це проблема об’єднання національного капіталу і того, який працює на закордонні інтереси. То у цій частині, ми трохи розуміємо, що відбувається в Україні, тому розглядаємо не поверхово, а глибинні процеси в Україні, для того, щоб захищати і українську свідомість, і національні інтереси, і державні інтереси.

– Тож чи правильно я розумію, що навіть у разі ухвалення цих кодексів із коаліції Ваша фракція не виходитиме?

– Я ще раз хочу наголосити, що наша участь у більшості – щоб максимально примусити потужний капітал виконувати обіцянки, які давалися під час виборів. Ось тому сьогодні ми стоїмо на сторожі інтересів людей як народний контроль. І не залежно від того чи ми у більшості чи не у більшості, ми все одно будемо проводити свою лінію.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG