Доступність посилання

ТОП новини

Українські докази вини чеського комуністичного розвідника зникли (європейська преса)


Прага – Європейські газети знову наголошують, що колишні комуністичні розвідники живуть і перемагають, це видно на прикладі «розвідницького братства» колишніх агентів чеських та українських комуністичних спецслужб. Відомі міжнародні експерти вважають, що в Україні «є сьогодні загальна тенденція до змін, яка серйозно ставить питання про прихильність Президента Віктора Януковича до демократії». Газети також прогнозують, що у 2011 році Україна втратить залишки своєї енергетичної незалежності.

Низка чеських газет інформує, що колишній комуністичний розвідник Чехословаччини Павел Мінаржік достроково покидає в’язницю в Чехії, де він відбував понад 10-річне ув’язнення за фальсифікацію страховки у 1997 році. Ця справа тісно пов’язана з Україною, бо, як пише чеська «Днес», саме колишні українські офіцери КДБ допомогли тоді Мінаржікові в цій оборудці зі страховкою нібито цінного транспортного вантажу, котрий нібито згорів у вантажівці на території України. Чеські детективи довели на основі матеріалів і свідчень із України, що інсценували пожежу з вантажем в інтересах Мінаржіка саме колишні українські офіцери КДБ. Тоді Мінаржік отримав понад 10 років ув’язнення за обман страхової компанії «Кооператива». Нині ж суд у Брно виявив зникнення доказів у тій справі Мінаржіка, і Вищий суд Чехії змушений ставити питання про перегляд справи. Колишній чеський прокурор у справі Павела Мінаржіка з підготовки ним терористичного акту проти Радіо Свобода у Мюнхені в кінці 1960-х років Ярослав Мадр каже газеті, що, «як виглядає, злодійське братство й далі працює і колишні комуністичні розвідники тримаються якимись способами спільно, допомагаючи один одному». Судового обвинувачення за планування нападу на Радіо Свобода у Мюнхені Мінаржік після 1989 року також якимось чином уник.

Лондонська «Файненшел Таймз» інформує про розвиток подій щодо викликів до Генпрокуратури у Києві лідера опозиції Юлії Тимошенко. За останні дні, як зауважує видання, Тимошенко викликають на допити до прокуратури уже вдев’яте. А відомий західний правозахисник, виконавчий директор вашингтонської організації Freedom House Дейвид Креймер вважає, що демократичні цінності Помаранчевої революції в Україні нині під прямою загрозою, «як виглядає, існує загальна тенденція в Україні, яка ставить серйозні питання щодо прихильності нинішнього Президента Віктора Януковича до демократії взагалі».

Московська «Нєзавісімая газета» констатує, що «Харківські угоди» між Росією та Україною так і не принесли обіцяного Президентом Януковичем зниження цін на російський газ, і влада у Києві змушена йти на поетапне підвищення цін для населення. Тим часом команда Януковича намагається досягти чергової вигідної для себе зміни газових контрактів із Росією і йде, як виглядає, на здачу останнього газового активу України, її газотранспортної системи. Московське видання прогнозує, що «вихід із глухого кута, ймовірно, буде знайдений у 2011 році». Йдеться про передачу Москві в управління газотранспортної системи України, чому у Києві поки що опираються.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG