Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Молдови запрацював


Новий спікер парламенту і тим самим новий тимчасовий виконувач обв’язків президента Молдови Маріан Лупу оголосив, що у п’ятницю вранці підпише декрет про призначення лідера Ліберально-демократичної партії Влада Філата кандидатом на посаду прем’єр-міністра країни.

Раніше у четвер голова Демократичної партії Маріан Лупу був обраний спікером нового парламенту, обраного на дострокових виборах цього листопада. Він же буде тимчасово виконувати обов’язки президента за відсутності обраного голови держави.

Кандидатура Лупу була єдиною, його висунула правляча коаліція трьох партій – «Альянс за європейську демократію», котра також створена у четвер. «Альянс» отримав 59 мандатів з 101 в новому парламенті.

Комуністи у правлячу коаліцію не ввійшли і не брали участі у виборах спікера. Комуністи мають решту 42 мандати в новому парламенті.

Для виборів президента у парламенті, за Конституцією Молдови, необхідно щонайменше 61 голос. Якщо з двох спроб парламент не зміг обрати голову держави, він розпускається достроково. Попередні два парламенти Молдови були розпущені, бо не змогли обрати президента.
XS
SM
MD
LG