Доступність посилання

ТОП новини

Обама хвалить Україну за передачу збагаченого урану


Президент США привітав у п’ятницю дії України, яка передала 50 кілограмів свого високозбагаченого урану на переробку до Росії.

Барак Обама, який нині відпочиває на Гаваях, заявив, що цей крок свідчить про «стале перебування України на чолі руху за те, щоб ядерна зброя ніколи не потрапила до рук терористів».

Міжнародне агентство з ядерної енергії підтвердило, що три партії урану з трьох українських дослідних реакторів доставили до Росії авіатранспортом протягом останніх приблизно дев’яти днів.

В обмін до України доставили дві партії низькозбагаченого урану.

Цей проект допомогли скоординувати МАГАТЕ і Національна адміністрація ядерної безпеки США.

Україна, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, отриманої в спадщину від Радянського Союзу при його розпаді, в квітні цього року домовилася зі США повністю позбутися своїх запасів високозбагаченого урану до 2012 року і перевести свої дослідні реактори на використання низькозбагаченого урану.

Раніше в п’ятницю про вивезення з України нинішньої партії урану, придатного для створення ядерної зброї, повідомляли Національна адміністрація ядерної безпеки США і Державний комітет із ядерного регулювання України.
XS
SM
MD
LG