Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині втрачено майже 40 тисяч робочих місць – попередні дані експертів


Львів – На Львівщині зростає рівень безробіття, за даними головного управління статистики. За попередніми підрахунками Асоціації роботодавців, в області протягом 2010 року втрачено близько 40 тисяч робочих місць. Водночас інвесторів не приваблює промисловість регіону. Що місцева влада зробила для того, щоб привабити потужних інвесторів в область?

За увесь минулий рік мер Львова не мав ділових перегорів із жодним серйозним західним бізнесменом, який би хотів вкласти гроші у розвиток промисловості міста. Це дозволило б створити нові робочі місця. Андрій Садовий назвав Радіо Свобода лише одну фірму, яка планує вкласти 26 мільйонів доларів у створення логістичного центру. А пріоритетом для міста визначив туризм. Відтак для городян одна перспектива у найближчі роки – працювати в обслуговуючій сфері.

Усі важливі об’єкти – стадіон, аеропорт, дороги – до Євро-2012 фінансуються з державного бюджету і завдяки цим грошам Львів цього року не зазнає фінансової кризи.

«Інвестор не інвестує в місто. Він дивиться, яка ситуація у державі, політична, економічна, які закони діють, це комплекс питань. Ми не можемо похвалитися в Україні багатьма потужними зовнішніми інвесторами. Сьогодні цю функцію виконує держава, інвестуючи в інфраструктуру. Це опосередковано дає працю великій кількості людей. Треба залучати, кошти, випускати облігації, брати позики, створювати інфраструктуру, сприятливий клімат і тоді прийде інвестор».

Місцева влада не займається інвестиційною політикою


Те, що політична ситуація в Україні не сприяє інвестиційному клімату в Україну, зазначають як підприємці, так і аналітики. Однак і місцева влада не робить реальних кроків щодо залучення інвесторів. Протягом останніх п’яти років не було ні однієї сесії міської та обласної рад, на яких би розглянули питання інвестиційної політики, хабарництва, корупції в регіоні.

«Місцева влада не займається інвестиційною політикою, – наголосив у розмові голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес. – Інвестори обходять Львівщину стороною і мають на те підстави. Адже мало докладається зусиль з боку центральної, обласної влад і Львова, зокрема. і міської влад. Інвестори мають підстави, що сюди не вкладають гроші. Ті гроші, які прийшли, це гроші з офшорів, але не це важливо, інвестиції не прийшли в реальну економіку».

Торік більше половини прямих іноземних інвестицій, за даними головного управління статистики Львівської області, в області надійшли у фінансову сферу, організації, що здійснюють операції з нерухомим майном, надають послуги підприємцям. А це, за словами Зеновія Бермеса, складно назвати інвестицією, бо це не добавляє, а відбирає гроші у людей. Бо населенню надаються якісь послуги, споживчі кредити.

«Якщо інвестиції йдуть в банки – це мало тішить рядового українця, бо там не створюється ні додана вартість, ні робочі місця, – зазначає експерт. – Це імітація діяльності. Влада може прикриватись, що інвестиції прийшли, але не відкрились нові виробництва. Кілька торгових центрів відкрили, а більш нічого. Місцеві депутати не навчились думати, що інвестор приходить на добрі умови».

Інвесторів приваблює передусім дешева робоча сила, а вона в Україні є. А ще необхідно на місцевому рівні ліквідувати усі бюрократичні перепони, пропонувати потужним інвесторам вигідні умови.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG