Доступність посилання

ТОП новини

Зимові забави


Цього року погода сприяє активному зимовому відпочинку. Сніг і мороз «виманюють» городян з теплих осель на гірськолижні траси, а то й просто на найближчу ковзанку. Чи існує в Україні інфраструктура для зимових видів спорту? Скільки коштує спортивний інвентар - санчата, лижі, сноуборди? І чи люблять українці активний зимовий відпочинок?

Зимові свята пов’язують не лише з народними гуляннями і фольклорними забавами, але, насамперед, з активним відпочинком на свіжому повітрі, з зимовими видами спорту. На думку спортивного журналіста Валентина Щербачова, в Україні на державному рівні не створена індустрія зимового відпочинку. Цю ініціативу взяли на себе приватні підприємці.

«Приклад – це Буковель. Навіть з Польщі їдуть люди і там гірськолижним спортом займаються. І у нас в Києві з’явилися гірськолижна база в Протасовому яру – це в центрі міста. І уже сноубордисти є рівня міжнародного. Популярне дуже фігурне катання і хокей. І оце потребує державної уваги. Навіть в колишньому Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту був відділ, який мав відповідати за будівництво ковзанок. Гроші, звичайно, які виділялися розікрали по-моєму всі. І ковзанок державних у нас немає. А навіть те, що є – уже руйнується», – зазначив Валентин Щербачов.

Столичні ковзанки

Мороз, гаряча вода і рівний майданчик – найпростіша ковзанка готова. З десяток таких ковзанок вже відкрили у районах столиці, зауважує Володимир Садомов, заступник начальника головного управління з фізкультури і спорту КМДА. Найголовніша і найдорожча ковзанка – на Майдані Незалежності .

«Тут дуже дорога ковзанка із штучним льодом. Тобто вона підтримується відповідними механізмами. Я сьогодні їхав на роботу на метро, я вже бачив, що в гідропарку збудована така. Вони абсолютно безкоштовні. Коштовним є лише прокат ковзанів, якщо своїх немає», – запевнив Володимир Садомов.

Тим, хто віддає перевагу закритим льодовим майданчикам, можуть відвідати ковзанки у великих торговельних центрах та на стадіонах. Ціни тут (разом з прокатом ковзанів) коливаються від 30 гривень за годину у будній день до 50 гривень у вихідні.

Ціни на санчата, лижі, сноубоди, ковзани

Найпопулярніший і найдемократичніший вид зимових забав – катання на санчатах. Його люблять і малеча і дорослі.

Ігор продає у столиці найрізноманітніші санчата вітчизняного і закордонного виробництва: металево-дерев’яні зі спинками чи без них, повністю дерев’яні, пластмасові, а також снігокати з кермом, на яких і сам полюбляє покататися, зізнався він.

Пластмасові, говорить Ігор набагато легші й краще йдуть по снігу. Але найбільшим попитом користуються вітчизняні металево-дерев’яні санчата, оскільки вони найдешевші – коштують сто п’ятдесят гривень. А найдорожчі і найновітніші закордонні сягають півтори тисячі гривень.

Асортимент санчат цього року урізноманітнився, каже Ігор, а от об’єм продаж не збільшився і ціни залишись минулорічні.

Проте власник іншої торгової точки Володимир Тимошенко говорить, що ціни зросли відсотків на 10, порівняно з минулим роком. Він хоча і продає спортивне обладнання для зимових видів спорту лише другий рік, але, каже, є з чим порівняти. Наприклад, сноуборд, на якому він полюбляє покататися за рік зріс в ціні приблизно на 500-600 гривень.

«Три роки тому собі купив сноуборд. Кріплення за тисячу двісті гривень, сам борд – тисячу вісімсот. Це вже три тисячі і ботинки мені подарували. Зростають податки, зростають і ціни. Ковзани – від 400 і до 2 тисяч. Лижі продаються краще. Лиж багато є різновидів. Цінова категорія лиж від десь від 200 гривень до 4-5 тисяч».

Володимир запевняє, що вітчизняний спортивний інвентар не поступається якістю закордонному, іноді навіть кращий і дешевший. Наприклад, каже він, найдешевші санчата китайського виробництва коштують 200 гривень, а вітчизняного харківського - 150 гривень. А якість вітчизняних санчат, запевняє він, набагато краще!

Народні гуляння і фольклорні забави на Різдво у Львові

Львів серед українських міст є лідером за кількістю охочих зустріти тут Новий рік і відсвяткувати Різдво. Новорічні та Різдвяні свята приваблюють як українських, та і європейських туристів, які хочуть познайомитись з українськими традиціями: побачити дідух, почути коляду, а також провести активний відпочинок на свіжому повітрі.

Зимові розваги у Львові розпочались ще 11 грудня Різдвяним ярмарком, а далі були «Андріївські вечорниці», фабрика Святого Миколая. Привабила туристів і акція «вихідні у Львові за півціни». У місті уже встановлена Різдвяна шопка і звучать різдвяні концерти. Січень рясніє численними культурними заходами, а це фестиваль «Велика коляда», у якому братимуть участь близько 80 колективів з різних міст. А ще чекає парад звіздарів, колядників, вертепів.

Кожен зможе стати учасником вертепу у Шевченківському гаю і долучитись до колядників. Програма святкування «Різдва у Львові» запланована до 20 січня.

У ще у Львові є ковзанка і можна покататись на конях. Чимало гостей міста поєднують відпочинок у Львові і на гірськолижних курортах Карпат. Правда, на Новий Рік і Різдво, ціни за проживання у приватному секторі зростають удвічі.

Саме святкування Різдва у Львові стараються зробити візиткою міста, щоб сюди приїжджало якомога більше туристів і знайомилися з українськими традиціями. Однак варто пам’ятати, що на Свят вечір 6 січня місто порожніє і зачинені усі кав’ярні. Цей вечір галичани проводять лише у родинах.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG