Доступність посилання

ТОП новини

Нове спрощене оподаткування в Угорщині підвищує доходи багатих


Угорщина – Із початком січня в Угорщині більш ніж удвічі зменшили податки працюючим громадянам. Замість так званого прогресивного оподаткування вступає в дію більш спрощений механізм, покликаний підтримати багатодітні сім’ї і дрібний бізнес. Проте найбільше радіють такому оподаткуванню угорці з високими доходами.

Від 1 січня поточного року єдиний спрощений податок для працюючих в Угорщині становить 16 відсотків замість 32-х (це була нижня межа оподаткування фізичних осіб) і 44-х відсотків найвищого рівня старого податку. Зараз ці високі прогресивні ставки вже у минулому.

Правляча консервативна коаліція Угорщини бачить у новому податковому законодавстві деякі переваги над попереднім. «Намічений урядом напрямок зберігся. Кабінет міністрів ясно продемонстрував, що хоче запровадити в Угорщині таке оподаткування, яке б одночасно підтримало працюючих і тих громадян, які хочуть створити сім’ї», – зазначила прес-секретар угорського уряду Анна Надь.

Згідно з новим законом, бюджет середньостатистичної родини з 3-4 осіб поповниться додатковими 50-ма чи 100 доларами. У випадку народження третьої і четвертої дитини і за умови, що обидва батьки працюють, держава доплачуватиме такій сім’ї ще по 100 доларів на дитину.

Громадяни з низькими доходами (в Угорщині такий заробіток без стягнень не перевищує 900 доларів) і надалі матимуть податкові знижки. Проте з нового року доведеться у повній мірі (а це 16 відсотків від доходу) сплачувати податки тим, хто має мінімальну зарплату, а це трохи більше, ніж 300 доларів. Раніше такі працівники були звільнені від сплати податків, чим, на думку, правлячої коаліції користувалися різного роду аферисти, щоб приховати від держави справжні доходи.

Недоплачуватимуть за дітей віднині батькам, які щомісяця заробляють понад дві тисячі доларів. У старому законі така пільга зберігалася. Проти скасування цієї пільги протестує національна профспілка працівників торгівлі, де, до речі, зафіксовані і найвищі заробітки по країні.

«Цього не можна робити, тому що найбільше програють родини, які виховують по двоє дітей. Тому ми не підтримуємо введення податку в новій формі. Ми переконані, що прогресивне оподаткування тим і добре, що високооплачувані працівники через сплату відповідних податків можуть у більшій мірі брати на себе фінансові тягарі держави», – зауважує голова профспілки Йожеф Шалінґ.

Проте, не дивлячись на критику профспілок і гострі зауваження з боку опозиції, консервативний уряд Угорщини не вніс суттєвих доповнень до законопроекту перед процедурою ухвалення. Праві пояснюють це тим, що при спрощеному оподаткуванні громадяни будуть менше приховувати від держави свої доходи і не живитимуть у такий спосіб тіньову економіку. Водночас уряд пообіцяв малому і середньому бізнесам ввести додаткові дешеві кредитні лінії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG