Доступність посилання

ТОП новини

Польща стримуватиме вплив Росії в Україні (європейська преса)


Прага – В європейських газетах продовжують стежити за «судово-політичними справами» влади Президента Януковича проти української опозиції. Оглядачі також коментують посилення ролі Польщі в Європі напередодні головування Варшави в ЄС у другій половині 2011 року та прогнозують активну роль польської зовнішньої політики на теренах України. Експерти зауважують, що Чехія підтримує свою економіку за рахунок експортної експансії до Росії, Туреччини і України.

Польська «Жечпосполіта» пише, що в Україні «хочуть звільнення з ув’язнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка» та інформує, що близько тисячі протестуючих зібралися поблизу київського Апеляційного суду, де у вівторок мали розглядати питання про доцільність подальшого утримання під вартою одного із головних нинішніх опозиціонерів в Україні. Видання з Варшави також зауважує, що до протестувальників зранку приєдналася і керівник БЮТ Юлія Тимошенко, яка заявила, що «не має ілюзій щодо звільнення Луценка з-під арешту» і поклала всю відповідальність за арешти членів опозиції на підконтрольні владі суди та «українську владну мафію». «Жечпосполіта» також наголосила, що США висловили свої занепокоєння стосовно «вибіркового судового переслідування політичних противників» влади в Україні, з відповідною заявою виступило американське посольство в Києві.

Польща стає все більш авторитетною силою в Європі і в регіоні по сусідству з прилеглими до ЄС країнами Євразії, стверджує у редакційному коментарі впливова «Файненшел Таймз». Ця газета наголошує, що полякам, за влади уряду Туска і президента Коморовського, вдалося налагодити добрі стосунки з такими потугами, як Росія, Німеччина та США. У коментарі наголошено, що після ізоляціонізму правих за часів Леха Качинського нова польська влада спромоглася «перебудувати стосунки зі своїми історичними ворогами – Німеччиною та Росією», що в якійсь мірі допомогло польській економіці обійти найнеприємніші удари світової фінансової кризи. «Файненшел Таймз» прогнозує, що у найближчій перспективі влада у Варшаві не буде форсувати питання «розширення ЄС», бо це не буде вітатися серед більшості країн у Європі. Але вже під час свого головування в ЄС із липня цього року Варшава разом із Стокгольмом будуть «активізовувати «Східне партнерство», особливо з найближчими сусідами – Україною, Білоруссю та Молдовою, чим певною мірою зменшуватимуть вплив Москви у цих країнах», резюмує лондонське видання.

Чеська «Лідове новіни» опублікувала інтерв’ю з чільником чеського Експортного банку Міхалом Бакайсом, який наголошує, що його банк відіграв велику антикризову роль для чеської економіки, наростивши експортні кредити у 2010 році удвічі, в порівнянні з 2009-м. Особливо багато чехи ввозили в минулому році до Росії, на що Експортний банк Чехії видав понад 40 мільярдів чеських крон зовнішніх кредитів. На другому місці була Туреччина – майже 20 мільярдів крон, третьою була Грузія – 11 мільярдів, четверте місце ділять Словаччина та Україна – понад 5 мільярдів крон експортних кредитів чеського Експортного банку. Чільник цього банку також наголосив, що у 2011 році Чехія буде й надалі посилювати експорт до Росії, України, Туреччини, а також до Південної Америки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG