Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США засідає у новому складі


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах сьогодні почав свою роботу Конгрес 112-го скликання, в якому депутати від Республіканської партії, за результатами осінніх виборів, уперше за останні роки мають більшість у Палаті представників тоді, коли у Білому домі сидить лідер Демократичної партії. Ця нова обставина справить істотний вплив на життя американців.

Як зауважуть історики, від 1938-го року Республіканська партія не мала такої переконливої більшості у Палаті Представників, як після виборів минулої осені – 241 проти 194. За такої чисельної переваги республіканці зможуть здійснити свої передвиборні обіцянки. Вони обіцяють, серед іншого, істотне скорочення урядових витрат і скасування реформи медичного страхування, ухваленої торік демократами.
Джон Бейнер


Як запевняє Джон Бейнер, новий спікер Палати представників, республіканці «не дозволять ніким не обраним бюрократам збільшувати роль уряду в житті суспільства».

У Сенаті демократи зберігають свою більшість, але цю перевагу зведено до мінімуму, і їм буде значно важче здійснювати власні програми. Тут ідеться про різницю ідеологічних настанов двох партій. Демократи вважають, що уряд може вирішувати проблеми суспільства шляхом фіінансування соціальних програм. Республіканці, навпаки, ваважають проблемою саме соціальну активність уряду. Вони цитують президента Джеральда Форда, який казав: «Якщо ви хочете, щоб уряд давав вам усе, чого бажаєте, то він (податками) забере у вас усе, що ви заробляєте».

Республіканці вказують на той факт, що рівень безробіття нині сягає 10 відсотків – і це попри мало не трильйонну програму стимулів і величезний бюджетний дефіцит. Республіканці пропонують інші ліки.

Наміри республіканців

Спікер Бейнер пропонує скорочення податків – теж типово республіканський принцип: «Як ми створимо нові робочі місця? Ми сприятимемо інвестиціям, які створюють робочі місця, тим, що дамо можливість родинам, малому бізнесові, домовласникам і бажаючим працювати залишати у кишені більшість зароблених грошей».

Разом з тим, конгресмен попереджає однопартійців, що виборці очікують від республіканської більшості у Палаті представників швидких результатів: «Я вважаю, що нас тримають на короткому поводку. Якщо ми не зробимо того, що вимагає від нас американський народ, нас швидко виженуть геть».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG