Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина змінить свій суперечливий закон про ЗМІ, якщо цього захоче ЄС – прем’єр


Заголовок: «Кінець свободи преси в Угорщині»
Заголовок: «Кінець свободи преси в Угорщині»

Прага – Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан дав відповідь критикам, які вважають, що новий угорський закон про ЗМІ занадто репресивний і недемократичний. Сьогодні, коли Угорщина офіційно почала головувати в ЄС, керівник держави визнав, що його країна при потребі готова змінити цей закон. При цьому Орбан зазначає, що нові угорські норми в царині мас-медіа цілком відповідають практиці інших європейських держав.

Угорщина готова до співпраці, якщо Європейський Союз оцінить її закон в царині ЗМІ як неприйнятний, сказав угорський прем’єр невеликій групі іноземних журналістів у Будапешті за лічені години до офіційної церемонії, коли його країна почала головувати в ЄС. «Ми є частиною Європейського Союзу, і тут існують правила гри», – зазначив Віктор Орбан.

Віктор Орбан
При цьому угорський лідер розкритикував позицію Франції та Німеччини, які найбільше критикували новий угорський закон щодо ЗМІ, який набув чинності 1 січня. Як сказав Віктор Орбан, «це ЄС, а не окремі країни мають оцінювати питання».

Якщо Угорщина не має рації, то готова внести зміни, заявив угорський лідер і відразу ж додав: якщо треба буде змінювати угорський закон, то треба буде змінити й закони у Франції, Німеччині та Данії, які мають схожі з Угорщиною норми.

Угорський уряд і до того наполегливо захищав свої нові правила у сфері ЗМІ. «Ви можете побачити, що кожну складову цього медійного закону можна знайти у медійних нормах інших європейських країн, шведських, французьких, британських», – заявила у середу речник угорського уряду Анна Надь.

Ініціатори закону наголошують, що він має на меті захистити «людську гідність» і запобігти поширенню «незбалансованої» інформації.

Партія Віктора Орбана контролює дві третини угорського парламенту і тому могла схвалити новий закон про ЗМІ без суттєвого спротиву. Майже всі члени нового регуляторного органу Угорщини в галузі ЗМІ також належать до правлячої партії «Фідес».

У Європі запитують, чи Угорщина може головувати в ЄС

Критики закону наполягають, що він повертає Угорщину до соціалістичних часів. «Зрозуміло, що ми приймаємо те, що уряд до певної міри може вручатися у свободу преси в деяких важливих питаннях, коли під загрозою свобода держави. Але в усіх інших питаннях вони повинні тримати руки геть», – каже керівник однієї з угорських радіостанцій Ґабор Чабаі.

Подібною була і міжнародна реакція. ОБСЄ заявила, що новий угорський закон про ЗМІ порушує основні засади вільної преси. Заступник міністра закордонних справ Німеччини цього тижня сказав, що Угорщина не повинна вести переговори про медійні питання з учасниками програми «Східного партнерства» ЄС, які самі мають проблеми з утисками вільного слова.

А міністр закордонних справ Люксембургу відкрито порушив питання, чи заслуговує Угорщина на головування в ЄС протягом наступних шести місяців.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG