Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «узаконив» культуру і подбав про малозабезпечених


Київ – Президент Віктор Янукович напередодні Різдва Христового підписав низку законів. Зокрема, автограф глави держави з’явився під такими законами: «Про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати одноразової відпустки у зв'язку з усиновленням дитини» та «Про культуру». Про це йдеться у повідомленні на веб-сайті глави держави.

Закон про внесення змін до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» Верховна Рада ухвалила 21 грудня 2010 року.

Закон передбачає, що розмір державної соціальної допомоги, в тому числі й максимальний, збільшується на кожну дитину у віці від 3 до 13 років у 2011 році на 60 гривень, у 2012-му – на 120 гривень, у 2013-му – на 180 гривень, у 2014 році – на 250 гривень.

На дітей віком від 13 до 18 років допомога збільшується в 2011 році на 100 гривень, у 2012-му – на 230 гривень, у 2013-му – на 360 гривень і в 2014 році – на 500 гривень.

Усиновлювачі відпочиватимуть більше

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати одноразової відпустки у зв'язку з усиновленням дитини» Верховна Рада ухвалила також 21 грудня 2010 року.

Відтепер люди, які всиновлюють дітей-сиріт, зможуть отримати відпустку від 56 до 70 робочих днів. Президент Віктор Янукович затвердив відповідні зміни до деяких законів щодо оплати одноразової відпустки у зв'язку з усиновленням дитини.

Так, особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, старших трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів.

При усиновленні двох або більше дітей відпустка становитиме 70 днів.
Причому в ці дні не враховуються святкові та неробочі дні.

Відпустка надаватиметься після набрання законної сили рішення про усиновлення дитини. Якщо усиновлювачами є подружжя, то вихідні надаватимуться одному з них.

Культура відтепер «в законі»

Закон «Про культуру», ухвалений парламентом також 21 грудня 2010 року, як повідомляє прес-служба Президента, визначає правові засади діяльності у сфері культури, регулює суспільні відносини, пов'язані зі створенням, використанням, розповсюдженням, збереженням культурної спадщини та культурних цінностей і спрямований на забезпечення доступу до них.

Документом передбачено, що базова мережа закладів культури – це комплекс підприємств, установ, організацій і закладів культури державної та комунальної форми власності, діяльність яких спрямована на створення умов для забезпечення розвитку творчості людини, збирання, збереження, використання і поширення інформації про матеріальні й духовні культурні цінності, наукові розробки, а також на забезпечення цілісності культурного простору України, доступності національного культурного надбання, дотримання прав громадян у сфері культури.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG