Доступність посилання

ТОП новини

Рівненський вертеп – бурштиновий


Рівне – Перший в Україні «Бурштиновий вертеп» отримали рівняни в подарунок від меценатів. Це водночас і виріб, і ціла експозиція на різдвяну тематику, створена із застосуванням сонячного каменю.

Намисто й аура, деталі одягу ангелів, вітражі вікон вертепу, підлога, місяць і зірки з бурштину виглядають справжніми, «живими». Основні елементи експозиції втілили художники-керамісти – родина Козаків з Києва, і долучили до своїх експонатів вироби майстрів з інших регіонів України. Ідея створення колекції належить керівнику Асоціації «Український сонячний бурштин», директору Володимирецького центру «Сонячне ремесло» Галині Лемець. Вона полягає в тому, щоб показати бурштин через вертеп, а вертеп – через бурштин: «Бо це прихід світла – народження Ісуса, а бурштин – це камінь сонцесяйний, це ідейно і духовно дуже співпадає..».


Статичні вертепи, або шопки, з’явилися на заході України в минулому столітті. Тут їх ставили здебільшого в католицьких храмах, часто на вулиці, рідко – удома. Сюжет – біблійний: стайня, де народився Христос. Чим багатший господар – тим цікавіший вертеп. Але вертеп з бурштином, та ще й видобутим у Володимирецькому районі Рівненщини – рідкість навіть для самих рівнян. Тому мета авторів експозиції – поширити традицію створення різдвяних вертепів у домівках, розповідає Галина Лемець: «Ми радилися зі священиками, дивилися по книгах, як це роблять в Італії... В мене удома немає такого дорогого вертепу, а просто з фігурок – і кожного року доліплюємо і доставляємо нові. Я в Європі це підгледіла, а тепер, як до наших дітей приходять гості, то дивляться – хто ще з’явився...То я сподіваюся , що й тут ми створюватимемо український вертеп, який можна доповнювати фігурками, в себе вдома... Бо це дуже гарна родинна традиція – щоб ми також це мали».

Є клондайк – немає закону

Бурштин і кераміка, бурштин і дерево, бурштин і тканини... Цьому диву природи не пасує слово «камінь». Бурштин – це сік-живиця прадавніх сосен з увічненим промінням сонця, якому мільйони років. Різдвяною виставкою організатори хочуть спонукати українську владу нарешті ухвалити Закон про бурштин, який рік тому, 6 січня, був прийнятий за основу, але згодом його повернули на доопрацювання, – розповів заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов.

Без цього закону потерпає як українська екологія, так і економіка. Так як попит на бурштин за кордоном досить високий, поліщуки масово займаються незаконним видобутком бурштину. І контролю за цим немає. Бурштиновий законопроект передбачав передачу в регіони повноважень з видачі спеціальних дозволів на бурштинове старательство, – розповідає Галина Лемець. «Насправді тоді ми вже дуже тішилися, що Закон прийняли, – зізнається вона. Якщо його зараз з доопрацюванням ухвалять і затвердять – це буде велика перемога. І це буде шлях до легалізації видобутку бурштину».

Ще однією перемогою рівняни називають згоду місцевих меценатів розширити єдиний в Україні бурштиновий музей, що знаходиться у Рівному. Його обіцяють перетворити на справжній Бурштиновий палац.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG