Доступність посилання

ТОП новини

2011 року відзначатимуть 70-літній ювілей Івана Миколайчука


Кадр із фільму «Тіні забутих предків»
Кадр із фільму «Тіні забутих предків»

Київ – 2011 року в Україні відзначатимуть 70-літній ювілей майстра українського поетичного кіно – Івана Миколайчука. Міністерство культури та громадська ініціативна група запланували цілу низку заходів.

Іван Миколайчук – видатний український актор, кінорежисер та сценарист. Його називають обличчям і душею українського поетичного кіно. А фільми «Тіні забутих предків», «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою», «Пропала грамота», «Вавилон ХХ», над якими працював Миколайчук, визнані світовою кіногромадськістю справжніми шедеврами.

За словами відомого режисера Романа Балаяна, Іван Миколайчук – це митець, на якого мають рівнятися не тільки його сучасники, а й нинішнє покоління.

«Це людина, присутність якої в українському кіно, допомагала дуже багатьом. Це – камертон, на який треба рівнятися. Якщо він брав участь в якомусь фільмі, то він переймався не лише своєю роллю, але й роллю партнера і смислом всього фільму».

На 2011 рік заплановано багато урочистостей. І кошти на них будуть виділені з держбюджету, запевнив заступник міністра культури Тимофій Кохан: «Є 2 напрямки заходів. По-перше, це фестиваль, по друге, звичайно, вечір в Будинку кіно. Окрім цього, буде створено великий фотоальбом, в який будуть вкладені DVD-диски».

В міністерстві сподіваються і на те, що Укрпошта надрукує до ювілею спеціальні марки, а Національний банк випустить пам’ятну монету.

Акції проходитимуть не лише на державному рівні

Наприклад, у Львівському театрі імені Заньковецької вже йде вистава за сценарієм Миколайчука під назвою «Небилиці про Івана». Пізніше з нею зможуть ознайомитися глядачі Києва та Чернівців.

Громадський організаційний комітет, в який входять кінорежисер Роман Балаян, літературознавець Іван Дзюба, поет Іван Драч, актор Богдан Ступка, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач та інші, також готує низку заходів. Це і творчий конкурс для студентів, і ретроспектива фільмів Миколайчука у кіно та на телебаченні, і постановка спектаклів, видання книг, виставки, конференції та багато іншого.

Однією з найцікавіших акцій буде етно-фест під назвою «На гостину до Івана», розповідає Василь Ілащук, член оргкомітету. «Як на мене, то найцікавіше, що має відбутися, це етно-фест. Впродовж автомобільного шляху від села Чортория, де народився Миколайчук, до міста Чернівці будуть вистави буковинських народних традицій, обрядів, аматорського пісенного мистецтва, народних промислів, національного одягу, української кухні».

За словами громадських діячів, обмежувати територію поширення урочистостей лише Україною – неможна. На їхню думку треба запровадити дні українського поетичного кіно у різних країнах Європи.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG