Доступність посилання

ТОП новини

Корупційний скандал у Німеччині: колишній топ-менеджер за ґратами


Німеччина – За підозрою в хабарництві в Мюнхені затримали колишнього члена правління земельного банку BayernLB. Афера навколо Ґергарда Ґрібковскі має потенціал перетворитися на один із найбільших корупційних скандалів повоєнної Німеччини.

Ґергард Ґрібковскі потрапив у поле зору мюнхенської юстиції через нез’ясоване походження 50 мільйонів доларів на його рахунку. За першими даними слідства, цілком імовірно, що йдеться про гроші, які звільнений 2008 року менеджер отримав за свою роль у продажу частки у «Формулі-1», яка належала баварському земельному банку. Не сплативши податки, екс-топ-менеджер припаркував гроші на одному з рахунків в Австрії.

Представниця мюнхенської прокуратури Барбара Штокінґер підтвердила таку інформацію, поширену в пресі. «Враховуючи дані розслідування, ми виходимо з того, що в зв’язку з цією трансакцією підозрюваний отримав 50 мільйонів американських доларів. Гроші переказали двом фірмам в Австрії, які підозрюваний заснував спеціально з цією метою», – сказала Штокінґер.

З огляду на обставини слідчі не стали зволікати, а відразу «натиснули на газ»: не минуло й трьох днів після затримання Ґрібковскі, як прокуратура підтвердила, що цікавиться походженням сумнівних мільйонів. Закиди на його адресу лунають серйозно: ухиляння від сплати податків, хабарництво, зловживання службовим становищем.

Як зауважують оглядачі, попри такі сухі юридичні терміни, цей випадок цілком може стати підставою для фільму. Адже йдеться про автогонки, корупцію та Карибік. Гроші надійшли, зокрема, із одного з островів у Карибському морі.

Із хабарниками в Німеччині не церемоняться

Економічний експерт Мануель Тайзен, коментуючи цей випадок, лише розводить руками. «Нелегальні виплати, пов’язані з діяльністю в межах правління компанії, – це одне з найгрубіших порушень, яке може вчинити член правління на своїй посаді», – вважає Тайзен.

Прем’єр-міністр Баварії Горст Зеегофер привітав швидкість прокуратури. За його словами, дії юстиції повністю відповідають уявленням земельного уряду. Він закликав провести ретельне розслідування справи, незважаючи на імідж осіб, які причетні до афери. Водночас Зеегофер наголосив, що в цій справі він не має жодного контакту з органами юстиції, щоб не виникло якихось непорозумінь у тлумаченні таких зв’язків.

Із хабарниками в Німеччині не церемоняться, про що свідчить низка справ у минулому. Ось деякі з найгучніших вироків останніх років: у вересні 2010 року до 10 місяців умовного ув’язнення й виплати 15 тисяч євро штрафу засудили за корупційні дії колишнього керівника відділу кадрів компанії «Škoda» Гельмута Шустера («Škoda» є дочірнім підприємством «Volkswagen»); у серпні 2005-го два роки тюрми дали колишньому статс-секретареві з питань озброєння Людвіґу-Гольґеру Пфальсові – він прийняв два мільйони євро хабарів; у липні 2001-го до 10 років в’язниці присудили одного з колишніх менеджерів благодійної організації «Caritas» – він визнав, що взяв хабарі на загальну суму 20 мільйонів німецьких марок.

Оглядачі не виключають, що нинішній скандал навколо колишнього члена правління земельного банку BayernLB Ґергарда Ґрібковскі може стати одним із найбільших в повоєнній історії Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG