Доступність посилання

ТОП новини

Захід посилює тиск на владу Білорусі


Прага – Західні уряди посилюють критику білоруської влади і тиск на Мінськ у зв’язку із широко розкритикованими у світі президентськими виборами в Білорусі 19 грудня. Як ЄС, так і влада США погрожують відновленням санкцій щодо головних дійових осіб білоруської влади. У Мінську дуже неохоче, але обіцяють дещо «виправитися».

На Заході особливо обурені «неадекватним застосуванням сили» міліцією і спецпідрозділами КДБ Білорусі проти 25-тисячної демонстрації опозиції 19 грудня в Мінську, коли за ґрати було кинуто сотні протестуючих.

У Брюсселі вже обговорюють реальні кроки щодо відновлення санкцій і скасування віз для головних дійових осіб влади Білорусі. Європейський парламент з ініціативи його спікера Єжи Бузека запланував обговорити кризу в Білорусі на надзвичайному засіданні 12 січня. Бузек заявив, що «всі в ЄС на найвищому рівні фактично підтримують тиск на владу Лукашенка».

У п’ятницю в Брюсселі обговорювали деталі порядку денного на 12 січня і вже отримали від посольства ЄС у Мінську список офіційних осіб Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції після рішення Європарламенту найближчої середи.

Будапешт, уряд якого нині головує в ЄС, вимагає від влади у Мінську негайно звільнити всіх затриманих учасників протесту 19 грудня до надзвичайного засідання Європарламенту.

Вашингтон також вимагає негайно звільнити заарештованих

Держсекретар США Гілларі Клінтон зустрілася 6 січня у Вашингтоні з правозахисниками із Білорусі та активістами білорусів-американців і визнала доречною вимогу до Лукашенка щодо негайного звільнення всіх затриманих демонстрантів у Мінську.

Речник Держдепартаменту Сполучених Штатів Марк Тонер наголосив, що зустріч Клінтон із активістами-білорусами була запланована з метою підготовки попередження владі Білорусі. «Держсекретар розділяє занепокоєння активістів стосовно нещодавніх виборів у Білорусі, включно з не пропорційним застосуванням сили після цих виборів і закликає негайно звільнити усіх затриманих та покласти край репресіям проти опозиції, ЗМІ і громадянського суспільства в Білорусі», – зазначив Марк Тонер.

У Вашингтоні також розглядають можливість «додаткових санкцій» проти влади у Мінську. Дещо раніше США і ЄС засудили закриття владою Білорусі офісу ОБСЄ в Мінську. Спостерігачі від цієї організації оцінили вибори президента 19 грудня як такі, що були проведені «погано і навіть дуже погано» у майже половині дільниць, на яких проводилося спостереження.

Очевидно, що з метою стримати критику, влада Білорусі заявила у четвер, що прагнутиме зберегти контакти з ОБСЄ, штаб-квартира котрої знаходиться у Відні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG