Доступність посилання

ТОП новини

У США хочуть скоротити оборонний бюджет


Нью-Йорк – Сполучені Штати планують найближчими роками скоротити чисельність збройних сил і загальні видатки на оборону. Як заявив міністр оборони Роберт Ґейтс, «вельми важкий фінансовий стан» країни змушує зробити цей крок.

Насамперед варто зазначити, що це ініціатива Білого дому. Президент Барак Обама наказав протягом наступних п'яти років скоротити оборонний бюджет на 78 мільярдів доларів.

Міністр оборони Роберт Ґейтс на брифінгу для журналістів у Пентагоні наголосив: «Цей план, на мій погляд, становитьсобою мінімальний рівень необхідних оборонних видатків, обумовлених складним і непередбачуваним обсягом викликів для Сполучених Штатів у глобальному масштабі – глобальні терористичні мережі, нові державні військові потуги, держави з ядерною зброєю і багато, багато іншого».

Міністр оборони США Роберт Ґейтс
Скороченню на 6 відсотків підлягає чисельність сухопутних сил і корпусу морської піхоти – на 47 тисяч вояків (нині їх 771 тисяча), але це намічено на 2015 рік, коли американські війська виводитимуть з Іраку та Афганістану.

Бюджет Пентагону на 2012 рік, що його розробляють нині, передбачає обсяг у 553 мільярди доларів, це на 13 мільярдів менше, ніж передбачалося. Зауважимо, що фонди на операції в Афганістані та Іраку є окремими від оборонного бюджету.

Крім того, Пентагон відмовиться від виготовлення деяких нових систем озброєння, таких, наприклад, як десантний корабель для морської піхоти. Вартість цього проекту – 14 з половиною мільярдів доларів.

Додаткові гроші мали б отримати системи протиракетної оборони

Скорочення не заторкне систем протиракетної оборони. Радше, навпаки, планується збільшити фінансування розвитку цих систем захисту. Коли у міністра Ґейтса на брифінгу запитали про цю оборонну ділянку, він сказав: «У галузі протиракетної оборони я пропоную збільшити фінансування оборонних перехоплювачів далекої дії.., що підвищить рівень захисту континентальних Сполучених Штатів. З метою поліпшення тактичної ракетної оборони ми також закупимо додаткові вдосконалені радіолокаційні системи, що їх потребують наші бойові командувачі у Європі, на Тихому океані і на Близькому Сході».

Роберт Ґейтс зауважив, що скорочення, заплановані ним, досить помірковані і що загальний обсяг збройних сил країни буде все одно більшим, ніж 6 років тому, коли він став міністром оборони. Деякі республіканські законодавці у Конгресі, котрі як правило виступають проти будь-яких скорочень оборонного бюджету, цього разу назагал схвально оцінюють план Ґейтса.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG