Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон звужує демократичні свободи?


Київ – Закон «Про захист персональних даних» набув чинності. За словами авторів, документ покликаний припинити безконтрольне поширення особистої інформації про громадян. Водночас, на думку експертів, він містить кілька норм, які можуть бути використані для подальшого наступу на свободу слова та звуження інших громадянських свобод.

Закон «Про захист персональної інформації», зокрема, передбачає створення органу, що матиме широкі повноваження і монопольне право на контроль за базами даних. І хоча, на перший погляд, журналістські блокноти зі списками контактів не підпадають під дію закону, проте неточні формулювання, що мають місце у документі, можуть трактуватися і в інший спосіб, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

«Для журналістів зроблений виняток, що їхні особисті бази даних не регулюються цим законом. Однак терміни у законодавстві визначені достатньо нечітко. Важко встановити, які саме бази даних будуть підпадати під регулювання, а які не будуть. Орган, який має бути лише створений, який матиме контрольні функції стосовно цих баз, наділяється достатньо великими повноваженнями, аж до можливості входження у будь- яке приміщення, де обробляються бази. Важко встановити, яким чином буде застосовуватися цей закон», – каже правник.

Персональні дані чиновників повинні бути засекречені?

Ще одна норма закону «про захист персональних даних» передбачає, що більшість інформації про держслужбовців може бути опублікована лише за згодою самих чиновників. Утім правник, народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик запевнив Радіо Свобода, що ця вимога закону передбачена, скоріш, для виняткових випадків.

«Персональні дані держслужбовців повинні бути навіть засекречені. Якщо людина виконує спеціальні функції, навіть якісь нелегальні функції, тобто, він може бути співробітником розвідки, а його прізвище й фото з’являються у якомусь «глянці» без обмеження», – зауважив Бондик.

Є загроза, що закон буде використаний для приховування інформації про корупцію – депутат

А голова парламентського комітету з питань свободи слова, народний депутат від БЮТ–Батьківщини Андрій Шевченко каже, що найближчим часом загрозу буде знівельовано.

«Є загроза, що закон про захист персональних даних буде використаний не для того, щоб звичайний громадянин захистив інформацію про себе, а для того, щоб чиновник або політик приховував інформацію про корупційні діяння або інші неблаговидні речі. Я впевнений, що ми врегулюємо всі «сірі зони» в законі нашим новим законом про доступ до публічної формації, який, сподіваюсь, парламент нарешті скоро ухвалить», – наголосив Шевченко.

Верховна Рада повертається до законотворчої роботи вже завтра. На сьогодні має відбутися погоджувальна рада керівників комітетів та лідерів фракцій, де буде визначено порядок денний роботи парламенту на найближчі тижні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG