Доступність посилання

ТОП новини

Депутата британського парламенту ув’язнили за шахрайство


Лондон – Депутата британського парламенту минулого скликання Дейвіда Чейтора ув’язнили на 18 місяців за фальшування заявок на повернення йому видатків. Він став першим із низки членів обох палат парламенту, проти яких висунули подібні обвинувачення.

Колишній депутат Палати громад британського парламенту від Лейбористської партії 61-річний Дейвід Чейтор став першим політиком, засудженим і ув’язненим внаслідок скандалу з видатками депутатів у 2009 році. Тоді газета Daily Telegraph отримала у своє розпорядження і оприлюднила заявки на повернення депутатами видатків коштом платників податків. З’ясувалося, що сотні депутатів повертали видатки, які їм належать на цілі, пов’язані з виконанням службових обов’язків, у нецільовий спосіб. Багатьом із них відтак наказали повернути кошти до державної скарбниці.

Одначе розслідування показало, що заявки на повернення видатків кількох депутатів взагалі були фальшиві. Тобто, вони повертали шахрайським шляхом гроші, яких взагалі не витрачали. Справами цих депутатів зайнялася прокуратура, і проти них висунули карні обвинувачення.

Крім Дейвіда Чейтора це ще два екс-депутати Палати громад: один чинний депутат Палати громад і два члени Палати лордів. На відміну від Чейтора, ці п’ятеро заявили у суді, що не винні, і на них чекає судовий процес.

Обвинувачення було висунуте у той час, коли всі вони були чинними депутатами (нові парламентські вибори, на яких багатьом із причетних до скандалу депутатам заборонили балотуватися, відбулися у травні минулого року).

Недоторканність? Не для британських депутатів

У британському парламенті відсутня недоторканність від карного переслідування, як в Україні, і за злочини доводиться відповідати перед судом. Єдиний імунітет, який мають британські депутати, – це захист від карного переслідування за наклеп і образу гідності. Це важіль, який захищає їх від переслідувань, зокрема, за сказане під час парламентських дебатів.

Дейвід Чейтор подав фальшивих заявок на повернення видатків на загальну суму у понад 20 тисяч фунтів (або понад 30 тисяч доларів), начебто за консультації щодо використання інформаційних технологій і оренду помешкань у Лондоні і в його виборчому окрузі у місті Бері. Але насправді з’ясувалося, що ці помешкання належали йому самому і його матері, і він не платив за них абсолютно нічого.

Чейтор відразу визнав себе у суді винним згідно з висунутими проти нього обвинуваченнями, а тому уник судового процесу. Суд врахував визнання вини і засудив його до півтора року тюремного ув’язнення, хоча максимальне покарання становить 7 років тюрми.

Оголошуючи вирок, суддя Саундерз сказав, що скандал із видатками «похитнув довіру суспільства до законодавчого органу і розгнівав громадськість». Крім ув’язнення, Чейтор тепер має оплатити великі рахунки обвинувальної сторони і захисту.

Чейтор виглядав «як зразковий колега»


Друзів депутата у парламенті вразив вирок проти нього. Зокрема, депутат-лейборист Баррі Ширман сказав, що «ми, багаторічні друзі й колеги Дейвіда Чейтора, все ще шоковані, що дійшло до цього. Адже доти, доки він не визнав себе винним, ми всі вірили, що він не винний, і таким його визнає суд. Але тепер його ув’язнили. Думаю, що причина нашого шоку у тому, що, якби мене запитали, хто працював у парламенті більше, ніж будь-хто інший, то я поставив би Дейвіда у цей перелік. Він був чудовим членом комітету з питань освіти, який я очолюю, він був енергійним захисником довкілля. Він не лише вів балачки про це, він купив ділянку землі і почав вирощувати ліс на пагорбі біля свого дому. Його сприймали як зразкового колегу!»

Та закон є закон, і тепер Дейвід Чейтор у в’язниці матиме час, щоб осмислити подальше життя. Речник опозиційної Лейбористської партії після рішення судді оголосив, що членство Чейтора у партії припинене.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG