Доступність посилання

ТОП новини

Держзамовлення при вступі до вишів скорочують на 42% – Брюховецький


Міністерство освіти України цього року на 42 відсотки скорочує державне замовлення при вступі до вишів на основі повної загальної середньої освіти в порівнянні з 2010-м. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький, посилаючись на постанову Міністерства освіти від 6 січня цього року № 1/9-3.

«Тобто комерціалізується освіта. Робиться це для всіх однаково, хоча університети різні і конкурси на вступ відповідно теж», – заявив Брюховецький.

«При цьому, в постанові йдеться про те, що після закінчення бакалаврської програми міністерство встановлює квоти: лише 90% випускників можуть продовжити навчання, 10% апріорі вважається, що вони не здатні одержати повну вищу освіту. Далі розподіляється, що 60% повинні йти на навчання на спеціалістів, а 30% – на магістрів. А за Болонською декларацією, яку свого часу підписав міністр освіти України, у нас не повинно було готуватися спеціалістів, ми мали б перейти на європейську систему: бакалавр, магістр, доктор», – сказав почесний президент НаУКМА.

На думку Брюховецького, наразі відбувається спроба повернути систему освіти до радянських стандартів. Це прописано в проекті закону про освіту, розробленому Дмитром Табачником. Цей проект, на думку Брюховецького, повністю знищує незалежність університетів.

«Методом тиску є те, що нинішній міністр сам визначає, які сертифікати повинен вимагати університет від своїх вступників… Раніше це робили університети, тобто ми відходимо назад. Навіть за радянських часів не було таких речей. Все-таки університети, професори, а не міністри визначають те найважливіше для автономії університету – це навчальний план, як вчити студентів, чому їх вчити і що вони повинні знати», – заявив почесний президент НаУКМА.

Наразі, за його словами, Міністерство освіти чинить тиск на Києво-Могилянську академію, не дозволяючи здійснювати підготовку докторів філософії та не затверджуючи статут і правила прийому на наступний навчальний рік. Крім того, МОН виступає проти того, щоб Києво-Могилянська академія вимагала від вступників сертифікат з англійської мови на всі спеціальності.

«Сьогодні відбувається відступ від Болонського процесу, до якого Україна приєдналася, коли нинішній міністр Табачник був віце-прем’єром з гуманітарних питань. Болонський процес передбачає мобільність студентів і саме тому Києво-Могилянська академія майже 20 років вчила студентів англійської мови, і ні в кого не виникало жодних сумнівів, що це потрібно», – сказав Брюховецький.
XS
SM
MD
LG