Доступність посилання

ТОП новини

Українці допомагають голодуючим грузинським морякам у Лівії


Прага – Вже 8 місяців сім грузинських моряків судна «Васіліос Н» під грузинським прапором перебувають у лівійському порту Місурата. Причина цього вимушеного полону – конфлікт між власником вантажу будівельних матеріалів із Лівії і власником судна з Італії. Серед моряків почався голод і хвороби. Один із моряків погрожує самогубством від безвиході.

Грузинська влада, попри звернення родичів сімох моряків із Поті, досі відмовчується. Про це каже дружина капітана судна Манана Амбалія, де разом із батьком є також її син.

Ця жінка також заявила, що покладає вину за бідування моряків на грузинську владу, бо нема на кого більше її покладати. Манана Амбалія також розповідає, що під час шторму поблизу берегів Греції п’ята частина вантажу замокла, і це стало причиною відмови приймати його з боку власника в Лівії та конфлікту з власником судна з Італії.

Ніхто з грузинської влади з моряками не зв’язувався, окрім грузинського консульства в Італії, яке лише раз навело контакт із ними. Власники судна також не контактують із командою «Васіліос Н».

«Ми обурені мовчанням грузинської влади»

Один із моряків судна, Георгій Курашвілі, розповідає Радіо Свобода, що він уже рік і три місяці не покидає борту цього судна і вже не знає, хто він – раб чи полонений.

«Ми вже дійшли тут, у лівійському порту Місураті, до такої межі, що благали власника прислати хоча б якусь їжу. Ми вже займаємося фактично вимолюванням хоч якоїсь милостині. Буває, що виручають українські чи російські моряки, котрі прибувають до Місураті на якийсь час. Вони дають нам також можливість зв’язатися з родинами чи власниками по скайпу. Ми вже не знаємо, на кого сподіватися, а компанія-власник мовчить», – розповідає Георгій Курашвілі.

Він обурений мовчанням грузинської влади і наголошує, що під час війни 2008 року він захищав Грузію зі зброєю в руках.

Семеро грузинських моряків та їхні родини продовжують звертатися з лівійського порту Місураті до міжнародних організацій та Тбілісі за допомогою.

Та поки що марно. На судні закінчилося паливо, немає електрики. Чи не єдиним повсякденним джерелом харчування моряків є лише саморобні риболовні снасті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG