Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція проситиме єврокомісара не пускати Азарова до Європи


Єврокомісар з розширення та сусідства Штефан Філе
Єврокомісар з розширення та сусідства Штефан Філе

Київ – В Україну прибув єврокомісар з розширення та сусідства Штефан Філе. Його візит відбувається на тлі скарг опозиції на «політичні переслідування» з боку влади. Водночас представники провладної парламентської більшості запевняють, що єврокомісар не перевірятиме Україну на демократичність, а натомість прискорюватиме діалог Україна-ЄС, зокрема щодо створення зони вільної торгівлі та впровадження безвізового режиму.

Єврокомісар Штефан Філе планує зустрітися з Президентом Віктором Януковичем, Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим та головою парламентського комітету з питань європейської інтеграції Борисом Тарасюком.

У планах єврокомісара також окрема зустріч із представниками української опозиції. Найкращим її результатом стали б санкції з боку ЄС щодо представників чинної української влади, сказав Радіо Свобода голова парламентського підкомітету з питань євроінтеграції, народний депутат від БЮТ-Батьківщини Андрій Шкіль.

«Дуже багато проблем у влади з демократією, а відповідно і з опозицією. Безпідставні арешти, залякування тими самими арештами. Міра запобіжного заходу з чотирьох можливих обирається найлютіша. Це робиться, щоб продемонструвати суспільству, де вони мають демократію, а європейській спільноті – щоб продемонструвати, де вони мають європейську спільноту... Членам нинішнього Кабміну треба заборонити в’їзд, хоча б у приватних, поза межами офіційних делегацій, за кордон. Вони одразу розлучаться зі своїми швейцарськими рахунками чи з підприємствами, що розташовані в Австрії чи інших країнах. Це для них просто кінець», – вважає Шкіль.

Розцінювати візит єврокомісара як ревізію немає підстав – Колесніченко

Влада наполягає на тому, що візит єврокомісара не можна розцінювати як ревізію стану демократії в Україні. Приїзд Штефана Філе в Україну – це давно запланований робочий візит, запевнив Радіо Свобода заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Приїзд єврокомісара – це заздалегідь зумовлена процедура, пов’язана з тим, що ми маємо підписати угоду про посилене партнерство. Це очевидна і загальновідома річ. Тому розцінювати це як ревізію немає підстав. Стандартний робочий візит перед підписанням базового документу – інакше його розцінювати не можна», – заявив Колесніченко.

Комісара також буде цікавити розвиток політичної ситуації – речник

Речник представництва Єврокомісії в Україні Давид Стулик повідомив Радіо Свобода, що під час зустрічей єврокомісара у Києві будуть обговорюватись відносини України та Євросоюзу в 2011 році.

«Мета візиту – продовжити діалог з українськими представниками, як і обговорення поточної ситуації у відносинах ЄС-Україна. Йтиме мова щодо переговорів про створення зони вільної торгівлі, про можливість завершення цих переговорів. Також будуть порушені питання, пов’язані з планом дій щодо безвізового режиму. Комісара також буде цікавити поточна ситуація в Україні: розвиток політичної ситуації, та економічні питання» , – повідомив Стулик.

Крім того, за словами речника представництва Єврокомісії, Штефан Філе також планує зустрітися з представниками громадянського суспільства, медіа-експертами, правозахисниками та представниками бізнесу, щоб дізнатися їхню думку про поточну ситуацію в Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG