Доступність посилання

ТОП новини

Польські волонтери зібрали майже 10 мільйонів євро для хворих дітей


Варшава – Варшавську неурядову організацію «Оркестр святкової допомоги» називають польським феноменом. Сьогодні вранці ця організація побила свій власний рекорд із попередніх років: упродовж доби вона зібрала на добродійні цілі майже 40 мільйонів злотих, тобто приблизно 10 мільйонів євро. На зібрані по всій країні гроші «Оркестр святкової допомоги» придбає дороге медичне обладнання для дитячих лікарень.

Учора вся Польща вже вдев’ятнадцяте розцвіла червоними сердечками. 120 тисяч волонтерів «Оркестру святкової допомоги» вийшли на вулиці польських міст і сіл, щоб збирати у перехожих гроші на допомогу важкохворим дітям. Кожен жертводавець отримав від волонтера червоне паперове серце, що символізує милосердя. Таких сердечок волонтери роздали майже 30 мільйонів.

Шоумен Єжи Овсяк, незмінний лідер «Оркестру», пояснює успіх свого проекту тим, що люди максимально поінформовані про те, на що саме організація витрачає зібрані пожертви. Він каже, що здебільшого поляки нескупі, та вони набагато охочіше дають гроші тим організаціям, котрі вміють донести до широких мас населення інформацію про цілі та результати своїх благодійних проектів. За словами Овсяка, саме у такій максимальній прозорості використання коштів полягає секрет успіху «Оркестру святкової допомоги». Процес підрахунку зібраних «Оркестром» грошей та їхнього використання постійно висвітлюється у польських медіа.

Малюків рятували шарф Далай-лами та кубик від самого Рубика

Щоб заохотити поляків до благодійності, «Оркестр святкової допомоги» організовує по всій країні харитативні концерти, під час яких популярні співаки й актори закликають до милосердя та щедрості.

Учора в Польщі відбулося 800 таких концертів. Цікаво, що значні суми вдається зібрати під час оригінальних аукціонів. Причому речі для продажу на добродійних польських аукціонах надають не тільки поляки. Скажімо, цього року на аукціон потрапили шарф Далай-лами, кубик Рубика, підписаний його винахідником Ерно Рубиком, а також теніска футбольного клубу «Барселона» з автографами найкращих футболістів світу. Під час дотепних аукціонів можна було придбати можливість повечеряти в товаристві популярної співачки або ж відреставрований літак з 1930-их років.

Характерно, що до організації цього добродійного заходу охоче долучаються органи державної влади та місцевого самоврядування. Цього року свою допомогу в збиранні грошей запропонував навіть голова Європарламенту Єжи Бузек. За організований Бузеком дводенний візит до Європейського парламенту один із польських добродіїв заплатив на аукціоні понад 4 тисячі євро.

Організаторів масової добродійної акції охоче підтримують учасники різноманітних товариств, що пропагують здоровий спосіб життя. Скажімо, жителів Кракова до щедріших пожертв заохочували члени клубу зимового плавання, так звані моржі.

«Процес збирання грошей був вдалим, атмосфера була гарячою, наші серця підігріли воду у Віслі аж на півградуса. Ми збирали гроші для «Оркестру» вперше, та будемо це робити до кінця світу, а навіть на один день довше», – розповіла одна з членів клубу.

«Оркестр» милосердя стає візиткою Польщі

Учасники цьогорічної акції милосердя, організованої «Оркестром святкової допомоги», звертають увагу на її особливий настрій. Втомлені минулорічними потрясіннями поляки охоче єдналися навколо процесу збирання грошей для хворих дітей.

«Цьогорічна акція – вияв того, що ми не сваримося, а єднаємося. Після минулого року, що був для поляків суцільною травмою, така акція, як фінал «Оркестру святкової допомоги», усім нам була дуже потрібною. Ми вкотре продемонстрували, що діяьність «Орекстру» послідовна, вона є візиткою Польщі», – каже член клубу.

Про це ж говорить один із організаторів акції милосердя в місті Білосток, ректор Вищої школи публічної адміністрації Єжи Копаня. За його словами, у збиранні грошей у Білостоці, окрім поляків, взяли участь молоді люди, які приїхали на навчання до Польщі з-за кордону.
«Студенти-іноземці здивовані, бо виявляється що ми, поляки, вміємо єднатися не тільки навколо сумних подій, але й радісних. Вміємо бути разом тоді, коли потрібно домомогти людям у їхньому нещасті», – каже ректор Копаня.

Загалом за 19 років своєї діяльності «Оркестр святкової допомоги» придбав на зібрані гроші 22 тисячі дорогих медичних приладів, які передав дитячим лікарням. Крім того, як наголошують польські оглядачі, ця феноменальна неурядова організація виховала покоління поляків, котре охоче, без примусу й зайвих нагадувань, займається добродійністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG