Доступність посилання

ТОП новини

Автосалон у Детройті – свято детройтських концернів


Нью-Йорк – Відродження американської автобудівної промисловості – у центрі уваги відвідувачів першої у цьому році у Сполучених Штатах Міжнародної автовиставки, що відкривається у Детройті.

Лаком і хромом виблискують на стендах палацу Кобо нові моделі детройтських концернів – «Дженерал Моторз», «Крайслера» і «Форда». Важко повірити, що лише якихось пару років тому перші дві компанії з цієї трійці дійшли до банкрутства і були врятовані багатомільядною державною допомогою.

Сьогодні Детройт святкує рекордні прибутки, наймає тисячі робітників і успішно конкурурує з німецькими, японськими та іншими автомобілебудівниками. Білл Перкінс, заступник голови Міжнародного автошоу, каже в інтерв’ю телемережі новин CNN: «Все (у нас) пожвавішало, навіть стенди побільшали. Американська автобудівна промисловість явно відроджується...Ми відчуваємо оптимізм у поведінці виробників. Вони стали вимогливішими й агресивнішими».

Для оптимізму є підстави. Зросли прибутки, особливо у порівнянні з недавнім минулим. Лише рік тому попит на американські авта був найнижчим за останні три десятиріччя, а нині активність покупців збільшилася на 13,4 відсотка. За статистичними даними, американські автобудівники вийшли на перше місце за рівнем попиту не лише вдома, а й на таких ринках, як Бразилія, Індія, Росія й Китай.

Необхідність як матір винахідливості

Кожна п’ята модель на Детройтському автошоу електрична чи гібридна з бензино-електричним двигуном. Економічність стала гаслом дня з огляду на подорожчання пального. Нині пересічна ціна бензину в Америці – десь 80 центів за літр, але економісти вважають, що 1 долар на підході. Тож тепер навіть легкі вантажівки типу пікап (а вони посідають перші два місця за популярністю в Америці) споживають менше пального, ніж до кризи. Популярними стали такі авта, як цілком електричні «Шевроле-Вольт» і «Форд-Фокус», які працюють на батареях, котрим досить 4-х годин для зарядки.

Цікаві гібридні авта привезли закордонні виробники. Свій гібридний варіант показує показує «Ауді». «Порше» виставив модель «Спайдер» теж з гібридним двигуном. «Мерседес» показує нову модель класу «С» з чотирма циліндрами. «Хонда» привезла модель «Сивік» нової генерації. А «Фольксваген» виставляє новий седан, його вироблятиме завод, який німці споруджують у штаті Тенессі.

Але все ж таки нинішній автосалон – насамперед свято «великої трійці» Детройта. Це, можна сказати, свято відродження, особливо у порівнянні з похоронним настроєм на салоні 2009-го року. Але, як попереджає Даніел Хоуз, авторитетний критик галузі, «найбільша небезпека для Детройта – це самовдоволення, самозаспокоєність і зверхність, бо конкуренти не сплять». Салон триватиме до 24-го січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG