Доступність посилання

ТОП новини

Програма «Київська ініціатива» виходить на європейську арену


Київ – Уперше розроблену в Україні програму культурного розвитку – «Київська ініціатива» – внесено до пріоритетів Ради Європи. Відповідне рішення ухвалила Рада з ініціативи Асоціації європейських міст та Європейського фонду культури. Таким чином «Київська ініціатива» отримала статус європейської, до її здійснення залучені міста України та країн ЄС, котрі пройшли відповідний відбір міжнародних експертів. Завдання «Київської ініціативи» – відродження історико-культурної спадщини з урахуванням європейського та національного досвідів і сприяння розвиткові міських громад.

Програма, започаткована з ініціативи українських науковців та митців, вийшла поза межі не лише Києва, а й України. Так, у її рамках грузинські та українські реставратори допомогли колегам із Румунії відновлювати старовинні храми, а румунські фахівці поділилися досвідом розвитку музеїв із колегами з Молдови, України та Вірменії.

Цього року, за підтримки Ради Європи, програма охоплює нові сфери діяльності, такі як створення історико-культурного міського простору, зазначає координатор «Київської ініціативи» Олександр Буценко. «Це історична спадщина, яка починає функціонувати по-новому у новому середовищі, але тим не менше, вона зберігає свою історичну пам’ять, історичну, так би мовити, енергію, і передає її прийдешнім поколінням».

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, якими були критерії відбору міст для участі у програмі, пан Буценко відповів: «Проведений конкурс: була розповсюджена відповідна інформація протягом 2010 року, і міста подавали заявки. Там було кілька критеріїв – насамперед, готовність міста брати участь, наявність об’єктів культурної спадщини і також бачення, як їх реформувати. Тобто, використати як активний ресурс для розвитку місцевої громади».

«Десятка» кращих

Європейські експерти відібрали в Україні 10 міст: зокрема, Біловодськ, Прилуки, Меджибіж, Мелітополь, Луцьк. Ïхні громади підготували історико-культурні профілі міст, проаналізували особливості та перспективи їх розвитку, детально розписали об’єкти, вибрані для реставрації.

«Ми розробили проект реконструкції школи номер чотири, це історична споруда, колишній приватний маєток, – розповідає координатор проекту в Прилуках Анатолій Риженко. – Кращого будиночку зараз у місті – за своєю красою – не збереглося. Але після того, як школу закрили, ця споруда «безхозна», пішли вже дуже великі тріщини, і її треба терміново рятувати! І наш проект позитивно пройшов експертизу. Дуже важливо, що плече підставив наш меценат і почесний громадянин міста. Тобто, ми маємо майбутнє».

До речі, у рамках підготовки проекту прилуцькі школярі напередодні Різдва і Нового року через інтернет привітали зі святами своїх європейських однолітків та познайомили їх з історичною спадщиною міста.



«Позитивним є те, що до розробки і здійснення проектів «Київської ініціативи» долучаються міські громада та органи влади. І по-друге, великим плюсом є той факт, що міська громада залучає приватних інвесторів до здійснення свого проекту», – зазначає експерт Ради Європи з питань культури Террі Санделл.

А в цілому, для України здійснення програми в європейському масштабі – це можливість залучити досвід країн Євросоюзу до проблем збереження і розвитку національної культури і традицій міського самоврядування, вважають Террі Санделл та Олександр Буценко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG