Доступність посилання

ТОП новини

У США до трьох років ув’язнення засудили екс-спікера Палати представників Конгресу


Том ДіЛей, колишній спікер Палати представників Конгресу
Том ДіЛей, колишній спікер Палати представників Конгресу

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах три роки позбавлення волі отримав Том ДіЛей, колишній спікер Палати представників Конгресу. Суд у Техасі визнав його винним у злочинній змові й відмиванні грошей.

Назовні виглядає так, що ДіЛей, у минулому один із найвпливовіших законодавців країни, скотився до звичайного кримінального злочину. Але то не був звичайний кримінальний злочин. Том ДіЛей і після відставки залишався провідним політичним діячем у своєму штаті.

Збираючи кошти від корпорацій, він допомагав республіканським кандидатам до місцевих законодавчих зборів фінансувати передвиборчі кампанії. Оце й дало підставу для кримінальної справи.

Розмарі Лемберг, окружний прокурор графства Тревіс, де цілий місяць тривав суд, заявила: «Я вважаю, що сенс (судового процесу) був ясний від першого дня: корпоративні грошові внески у Техасі протизаконні. Ви не маєте права давати кандидатам гроші корпорацій – прямим чи непрямим чином».

Прокуратура стверджувала, що комітет ДіЛея зібрав 190 тисяч доларів корпоративних внесків і передав Національному комітетові Республіканської партії у Вашингтоні, а звідти ті гроші рикошетом, так би мовити, непрямим чином потрапляли до техаських кандидатів.

ДіЛей не визнає себе винним

Сам Том ДіЛей не робив жодної заяви після вироку, але його адвокат Дік ДеГерін ледь стримував себе, сказавши: «Якби я висловив усе, що я думаю, мене б самого судили. Цей вирок буде спростовано». Він також наголосив: «Том ДіЛей не крав. Він не грабував. Він не набивав власні кишені. Він робив те, що робив, оскільки вважав, що робить правильні речі».

На захист колеги виступав Денніс Гастерт, теж колишній спікер Палати представників. Він говорив про консервативні та релігійні вартості, що ними керувався ДіЛей, про його благодійні справи, зокрема про допомогу дітям-сиротам.

Але у графстві Тревіс, здебільшого демократичному окрузі переважно республіканського Техасу, прокурори на суді малювали перед журі присяжних засідателів дещо інакшу картину діяльності ДіЛея. Вони стверджували, що гроші, зібрані колишнім спікером, допомогли республіканцям здобути контрольну більшість у законодавчих зборах Техасу, а це, у свою чергу, дало їм можливість реформувати округи штату так, що 2004 року до Конгресу пройшло більше республіканців і це зміцнило політичний вплив ДіЛея.

Після оголошення вироку ДіЛей залишається на волі, поки його адвокати подають апеляцію.

Важко уявити собі подібний процес в Україні. Там і закони інакші, і законодавці. Але якби до українських парламентаріїв підходити з американськими законами, то у Верховній Раді, мабуть, мало хто б залишився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG