Доступність посилання

ТОП новини

Польські водії-початківці їздитимуть обережніше


Варшава – Польща намагається зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод, спричинених молодими недосвідченими водіями. З метою запобігання ДТП, скоєним водіями-початківцями, у польський дорожній кодекс впровадили низку змін. Ці зміни дехто з молодих водіїв називає драконівськими, проте старші й досвідченіші автолюбителі цими нововведеннями задоволені.

За статистичними даними, приблизно 40 відсотків дорожньо-транспортних пригод на польських автошляхах спричинені молодими водіями віком від 18 до 24 років. Відтепер упродовж двох років польські водії у цьому віці перебуватимуть під особливим наглядом служб, що відповідають за безпеку дорожнього руху.

Після отримання прав водія молодий автолюбитель зобов’язаний розмістити на своєму автомобілі спеціальний розпізнавальний знак. Такий знак у формі зеленого кленового листка інформуватиме учасників дорожнього руху, що за кермом позначеного автомобіля «зелений» водій.

Новачків готуватимуть до екстремальних ситуацій

Окрім того, молоді водії будуть зобов’язані відвідувати спеціальні курси з безпеки дорожнього руху. Упродовж першого року шофер-початківець мусить скласти теоретичний та практичний іспити з вміння уникати небезпеки на дорозі. Досвідчені водії навчатимуть початківців, як вести себе за кермом в екстремальних ситуаціях, що можуть виникнути на дорозі.

Славомир Малиновський
, керівник одного з варшавських центрів навчання водіїв, схвалює нововведення. «Я вважаю, що такі нововведенння однозначно покращать ситуацію, бо, на жаль, часто до небезпечних ситуацій на дорозі спричиняються саме молоді водії, а ми, досвідчені водії, не завжди їм допомагаємо, а трапляється, що й ускладнюємо їхню ситуацію. Зелена позначка на автомобілі – це сигнал для досвідчених водіїв, щоб із особливою уважністю ставитися до водія-початківця», – зазначає він.

Підвищують мінімальний вік для мотоцикліста

Ще одним нововведенням у польському дорожньому кодексі, що спричинило чимало коментарів, стало підвищення мінімального віку, необхідного для отримання прав мотоцикліста. Відтепер водійські права на керування важким і великим мотоциклом, так званої категорії А, може отримати тільки та особа, якій виповнилося 24 роки. Дотепер такі права у Польщі могли отримати 18-літні.

«Я вважаю, що це дуже правильно, тому що сьогодні молода 18-літня людина, сідаючи на мотоцикл потужністю як добрий автомобіль, часто є джерелом небезпеки для інших учасників дорожнього руху, – каже інструктор Славомир Малиновський. – Трагічні наслідки того, що мотоциклами їздять молоді недосвідчені люди, часто видно на польських дорогах».

Треба зазначити, що зміни в польському дорожньому кодексі, які мають зменшити кількість ДТП, скоєних молоддю, стосуються навіть зовсім юних поляків. З цього року ті учні початкових шкіл, які хочуть отримати так звану велосипедну карту, тобто своєрідні водійські права велосипедиста, зобов’язані брати участь у спеціальних заняттях із безпеки дорожнього руху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG