Доступність посилання

ТОП новини

«Суд може позбавити головнокомандувача УПА звання Героя, бо це вказівка влади» – Юрій Шухевич


Роман Шухевич (1907 – 1950)
Роман Шухевич (1907 – 1950)

Львів – Сьогодні у День українського політв’язня Вищий адміністративний суд вирішить, чи позбавити Головнокомандувача УПА у 1942-1950 роках Романа Шухевича звання Героя України, яке йому присвоєне посмертно Указом Президента Віктора Ющенка у 2007 році. Син головнокомандувача Юрій Шухевич візьме участь у судовому засіданні, про це він повідомив Радіо Свобода.

Судова тяганина щодо присвоєння звання Героя командирові УПА Роману Шухевичу триває від 2008 року. Донецький апеляційний адміністративний суд у квітні минулого року визнав незаконним президенстький Указ про відзначення Романа Шухевича званням.

Підставою для такого судового рішення стало те, що головнокомандувач не був громадянином України. Однак влітку Вищий адміністративний суд зупинив провадження у цій справі, а місяць тому відкрив його, але вже як суд першої інстанції за позовом донецького юриста Володимира Оленцевича.

Українське судочинство далеке від справедливості

Позивач вимагає визнати незаконним і скасувати Указ про присвоєння головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу звання «Герой України». У квітні минулого року Донецький окружний адміністративний суд за позовом Оленцевича позбавив звання Героя провідника ОУН Степана Бандеру.

Згідно з новим законодавством, усі позови щодо Указів Президента розглядає лише Вищий адміністративний суд, і його рішення є остаточним, не оскаржується.

Син головнокомандувача Юрій Шухевич оскаржив це рішення Донецького суду, але Вищий адмінсуд зупинив справу, допоки не розгляне скаргу Володимира Оленцевича. Юрій Шухевич вважає, що справа щодо звання батька є замовною і нинішня влада хоче створити прецедент: відмінити Укази Президента. Такого ще не було, наголошує Шухевич.

«Вони хочуть за одним механізмом позбавити звання і Романа Шухевича, і Степана Бандеру, а ще позбавити визнання всіх учасників національно-визвольних змагань борцями за волю й незалежність України», – каже Юрій Шухевич.

Влада байдужа до думки своїх громадян

Юрій Шухевич вважає, що влада може проігнорувати думку багатьох громадян, і суд, виконуючи її волю, позбавить його батька звання Героя України. Такої ж думки дотримується і кандидат юридичних наук Дмитро Гудима. Оскільки, за його словами, судді позбавляють звання представників національно-патріотичних сил, тим часом радянські воїни залишаються героями, незважаючи на те, що вони не були громадянами України.

«Такий підхід суду несправедливий і якщо законний, то дуже формальний»,– констатує Дмитро Гудима.

Юрій Шухевич і Дмитро Гудима переконані, що судове рішення про позбавлення головнокомандувача УПА звання Героя України не викличе спротиву в українському суспільстві. Оскільки громадяни залишаються наразі пасивним щодо дій влади.

Український політв’язень, учасник акції «Україна без Кучми» Микола Ляхович теж наголошує, що влада випробовує український народ різними антизаконними кроками, відсутність громадянського суспільства є причиною збайдужіння людей. А українська еліта його гірко розчаровує.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG