Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані підтримують продовження повноважень Назарбаєва – організатори


Організатори збору підписів за референдум щодо розширення терміну повноважень президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва заявляють, що понад половина виборців країни підтримує цю ініціативу.

Референдум дав би змогу Назарбаєву правити країною до 2020 року в обхід президентських виборів, запланованих на наступний рік.

За словами організаторів, до Центральної виборчої комісії вже подали понад п’ять мільйонів підписів на підтримку такого референдуму.

Минулого тижня Нурсултан Назарбаєв відмовився від пропозиції парламенту про проведення загальнонаціонального референдуму щодо продовження свого перебування на посаді до 2020 року.

Ідея референдуму про продовження повноважень була проголошена у формі «народної ініціативи», згодом ця ідея здобула підтримку обох палат парламенту, де схвалили відповідний законопроект.

За законодавством Казахстану, закони можуть набути чинності й без підпису президента, якщо тільки він їх прямо не заветує, а парламент може подолати рішення президента конституційною більшістю.

Опозиція засудила план як лазівку, що дає можливість уникнути президентських виборів у 2012 році. Сполучені Штати назвали такий варіант розвитку подій «ударом по демократії».

70-річний Назарбаєв незмінно керує Казахстаном уже понад 20 років.
XS
SM
MD
LG