Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд подолав бунт євроскептиків


Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Лондон – Британський уряд вийшов переможцем у парламентських дебатах із групою депутатів-євроскептиків від владної Консервативної партії. Євроскептики намагалися зробити більш жорстким пропонований кабінетом міністрів закон, що передбачає проведення у Британії національного референдуму в разі внесення важливих змін до засадничої угоди Європейського Союзу.

Чинна Лісабонська угода, що визначає принципи функціонування Європейського Союзу, була ратифікована британським парламентом минулого скликання методом простого голосування. Тоді це обурило багатьох британців, більшість із яких є євроскептиками, а також значну частку депутатів-євроскептиків у Консервативній партії. Вони вважали, що ратифікація Лісабонської угоди мала бути предметом національного референдуму, адже йшлося про передачу значної частки британського суверенітету до владних органів ЄС.

Нині консерватори в коаліції з Ліберально-демократичною партією є при владі. Лідер Консервативної партії Дейвід Камерон, щоб заспокоїти обурення своїх колег-євроскептиків, пообіцяв, що буде ухвалено закон про Європейський Союз, за яким нові повноваження не може бути передано з Лондона до Брюсселя без національного референдуму. Цей намір було зафіксовано в коаліційній угоді після травневих парламентських виборів минулого року.

У законопроекті про ЄС, який щойно розглядали депутати нижньої Палати Громад парламенту, також мовиться, що уряд може уникнути референдуму, якщо передача повноважень до Брюсселя не є значною.

До закону входить розділ про суверенітет британського парламенту, який викликав запеклі парламентські дебати. Лідер євроскептиків депутат Білл Каш заявив, що цей розділ не зробить нічого, аби захистити верховенство британського парламенту.

«Нам подали закон про ЄС як закон про суверенітет Британії. Нам його подали як закон, що збільшить владу народу. А насправді він лише далі зменшує владу народу, даючи більше можливостей судовим органам накидати свою волю парламенту. А це недобре», – зазначив Білл Каш.

Поважні зміни угод ЄС – лише через британський референдум


Каш та його прибічники запропонували поправку до закону, яка набагато точніше визначає поняття суверенітету британського парламенту і не залишає місця для жодних сумнівів.

Але уряд не погодився на таку поправку. Міністр у справах ЄС Дейвід Ліддінґтон наполягав, що законопроект і без поправки є жорстким. Адже він передбачає, що у майбутньому будь-які зміни до угод ЄС, якими б мінімальними вони не були, будуть предметом відповідного закону, що його ухвалюватиме британський парламент. А будь-які серйозніші зміни, наприклад, запровадження євро у Британії, згідно із законом, можуть ухвалюватися лише на референдумі. Тож будь-який британський уряд у цьому вже не матиме місця для маневрів.

У результаті голосування урядовий варіант закону про Європейський Союз пройшов у Палаті Громад із перевагою у 275 голосів, хоча 39 депутатів від владної коаліції голосували за поправку Білла Каша.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG